MKE Genel Müdürü, Kurumu 1.4 Milyon TL Zarara Uğratması Hakkında 'Bir Kusur Yok' Dedi

TAKİP ET

MKE Genel Müdürü Yasin Akdere, hurda kamyonetlerin otomobil olarak gösterilmek suretiyle satılarak kurumun 1,4 milyon TL zarara uğratılmasında 'bir kusur olmadığını' savundu.

Makina Kimya Endüstrisi’nde yaşanan skandal hurda kamyonet satışı, KİT Komisyonu’nda MKE Genel Müdürü Yasin Akdere’ye soruldu.

MKE Genel Müdürü Akdere, hurda kamyonetlerin otomobil olarak gösterilerek satılması ile kurumu 1,4 milyon TL zarara uğratan işleme ilişkin, “Bir kusur yok” diyerek araştırmanın devam ettiğini belirtti.

KİT Komisyonu’nda, MKE’nin 2017 ve 2018 yıllarına ait kesin hesapları görüşüldü. Toplantıda, vergi denetimi ile açığa çıkarılan, “Kamyonet satışı usulsüzlüğü” ve Sayıştay’ın önceki yıllara göre 2019 yılında nicelik kaybına uğrayan denetim raporu masaya yatırıldı.

MKE, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan devraldığı hurda kamyonetlerin satışını binek otomobil olarak gösterdi. Hurda kamyonetler, binek otomobil olarak gösterilerek satılınca KDV, faturaya yüzde 18 olarak değil yüzde 1 olarak yansıtıldı. İki yıl üst üste bu şekilde gerçekleşen satışlar nedeniyle kurum, toplamda 1,4 milyon TL zarar ettirildi.

Usulsüz satış, vergi denetimleri ile açığa çıkarılınca MKE, bin 301 adet kamyoneti olması gerekenden daha ucuza alan firmalardan 1,4 milyon TL’lik KDV farkını geri istedi ancak firmalar, bu talebe olumsuz geri dönüş yaptı.

Olay Kamuoyuna Yansımasın

MKE yetkililerinin, “Olay kamuoyuna yansırsa prestij kaybına uğrarız” düşüncesiyle söz konusu firmalara dava açmadığı öğrenildi.

Sayıştay raporlarına yansıyan usulsüz satış ve satışa ilişkin iddialar, önceki gün gerçekleştirilen TBMM KİT Komisyonu’na da gündeme geldi. CHP Milletvekili Atilla Sertel, komisyon toplantısında bulunan MKE Genel Müdürü Yasin Akdere’ye, “Kamyonetleri nasıl otomobil olarak gösterdiniz? Kamyonet parçalarıyla otomobil parçaları aynı mı bunu fark etmemek mümkün mü? Bu işte birilerinin kusuru var mı varsa kimlerin kusuru var” sorularını sordu.

CHP’li Sertel, “Bir kusurdan kaynaklı para kaybı” şeklinde başladığı cümlesini bitiremeden araya giren Genel Müdür Akdere, kusur olmadığını savunarak araştırmanın sürdüğünü belirtti ve “Değerli teftiş kurulu başkanlığımız gerekli incelemeleri A’dan Z’ye, 360 derece olarak yapmış bulunmaktalar. Çok da temiz bir raporumuz var. Bunu sizlere yazılı olarak sunacağım” şeklinde konuştu.

 

makine kimya enstitüsü mke genel müdür yasin akdere skandal savunma 1.4 milyon tl zarar kamyonet otomobil usulsüzlük satış savunma bir kusur yok