Moderna: Geliştirdiğimiz Covid-19 Aşısı Yüzde 94.5 Etkili

TAKİP ET

ABD'li biyoteknoloji şirketi Moderna, geliştirdiği Covid-19 aşısının hastalığı önlemede yüzde 94.5 oranında etkili olduğunu açıkladı.

Moderna, Alman BioNTech ve ABD’li Pfizer’ın işbirliğiyle geliştirilen Çin Virüsü aşısının faz 3 aşamasında yüzde 90’ın üzerinde başarı sağlandığının açıklamasından sonra bu alanda umut vaat eden duyuruyu yapan ikinci şirket oldu.

Geçtiğimiz hafta Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in Covid-19'a karşı geliştirmekte olduğu potansiyel aşının virüse karşı yüzde 90'dan fazla etkili olduğu açıklanmıştı.

İki aşı da ‘RNA’ veya ‘mRNA’ olarak bilinen ‘mesajcı’ya odaklanan yeni teknoloji kullanılarak geliştirildi. Bu aşı da BioNTech ve Pfizer’ınki gibi iki doz halinde uygulanacak. İlk dozdan 28 gün sonra ikincisi yapılacak.

Moderna’nın aşısının diğerine oranla bir de artısı var. BioNTech ve Pfizer’ın aşısının eksi 70 derecede saklanması gerek. Ancak Moderna, geliştirdiği aşının normal bir buzdolabında, 2 ila 8 derecede 30 gün, eksi 20 derecede ise altı ay saklanabileceğini duyurdu.

Aşıların, seri üretimine geçildiğinde geçen yıl ilk olarak Çin’de başladığından beri dünyada 54 milyon kişiye bulaşan, 1.3 milyon kişinin ölümüne neden olan Çin Virüsü'yle mücadelede kilit rol oynayacağı kesin olarak görülüyor.

ABD’de, aralık ayında iki aşının da onay alabileceği ve yıl sonunda 60 milyon doz aşının tedarik edilebileceği belirtildi. Önümüzdeki yıl ise ABD’nin kullanımı için iki aşıdan 1 milyar dozun hazır olabileceği açıklandı.

moderna ikinci şirket covid-19 aşısı çin virüsü koronavirüs salgın aşı çalışmaları abdli iknci şirket korona aşısı bulundu yüzde 95 etkili aşı abdli aşı firması özlem türeci uğur şahin biontech pfizer biyotekno