Molla Rejimi Doğayla Savaşmaya Urmiye Gölü Kurumaya Devam Ediyor

TAKİP ET

İran'daki Molla Rejimi, Türk düşmanlığına devam ederek Türk nüfusun çevresinde yoğun olarak yaşadığı Urmiye Gölü'nü kurutmaya devam ediyor

İran’daki Molla Rejimi, Türk düşmanlığına devam ederek Türk nüfusun çevresinde yoğun olarak yaşadığı Urmiye Gölü'nü kurutmaya devam ediyor. Güney Azerbaycan’ı Türksüzleştirme projesinin bir parçası olarak değerlendirilen gelişmenin neticesinde Türk nüfus göçe mecbur bırakılıyor ve boşalan bölgede yeni yerleşimlere bağlı olarak Kürt nüfus artışı gözlemleniyor. Orta Doğu’nun en büyük gölü vasfına sahip Urmiye, aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci tuz gölü konumunda. Göl, irili ufaklı 100 civarında ada barındırıyor.

Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte Urmiye Gölü'nün su seviyesindeki düşüş ve kirli suyun göle boşalması bölge halkında ciddi endişe yaratıyor. Göldeki su seviyesi düşmeye başladıkça Urmiye Gölü Rehabilitasyon Genel Merkezi 28 Mayıs'tan itibaren gölün su seviyesi ve hacmi ile ilgili günlük istatistikleri tutmayı bıraktı. 28 Mayıs'ta yayınlanan istatistiklere göre, Urmiye Gölü'ndeki su seviyesi 1271,88 metreye düştü. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre 6 santimetre daha az. Gölün su seviyesi üzerine yapılan bir araştırma, uzun vadeli ortalamaya (40 yıl) kıyasla 2.22 metrelik bir düşüş gösteriyor. 28 Mayıs'ta Urmiye Gölü'ndeki su hacmi 5,2 milyar metreküp ve geçen yılın aynı dönemine göre 200 milyon metreküp azaldı. Su seviyesi geçen yılın aynı dönemine kıyasla 8,9 milyar metreküp azaldı. Gölün alanı şu anda 3.224 kilometrekare. Bu rakam geçen yıla göre 46 kilometrekarelik bir düşüş gösteriyor.

Bütün bunlar yetmezmiş gibi göle akıtılan kirli suyun Urmiye Gölü'ne akışı göl suyunun kalitesinde ve gölde yaşayan  canlıların yok olmasında düşüşe yol açıyor. Son yıllarda, İran'ın molla yönetimi tarafından Urmiye Gölü'ne akan nehirlerde 30'dan fazla baraj yapımı ve göl çevresinde 14 kilometrelik bir yolun inşası sonucunda dünyanın üçüncü büyük tuz gölü ne yazık ki kurumaya yüz tutmuş durumda. 

[video mp4="https://www.tamgaturk.com/wp-content/uploads/2020/06/Urmu.mp4"][/video]

baraj güney azerbaycan iran iran islam cumhuriyeti molla rejimi su seviyesi urmiye urmu gölü