Moskof Ahtapotu Avrupa'yı Sarıyor: Çekya İstihbaratı, Avrupa'daki Rus Propaganda Ağını Açığa Çıkarttı

TAKİP ET

Çekya Başbakanı Petr Fiala, Çek istihbarat birimi tarafından, Rusya'nın finanse ettiği Prag merkezli "Avrupa'nın Sesi" haber sitesinin "Avrupa Birliği (AB) ve ülkesinin güvenliğine yönelik ciddi faaliyetlerde bulunduğunun" tespit edildiğini söyledi.

Çekya Güvenlik Bilgi Servisi (BIS), X’ten yaptığı paylaşımda, merkezi Prag’da bulunan Rusya’nın finanse ettiği bir propaganda ağının açığa çıkartıldığını duyurdu.

Basın açıklaması yapan Başbakan Petr Fiala, Prag merkezli "Avrupa’nın Sesi" haber sitesinin AB ve Çekya’nın güvenliğine yönelik ciddi faaliyetler yürüttüğünü, yaklaşmakta olan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine ilişkin bir dizi eylemler gerçekleştirdiğini belirtti. 

Söz konusu haber sitesini bir "propaganda ağı" olarak tanımlayan Fiala, oluşumun, AB içinde "Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına karşı" faaliyetlerde bulunduğunu ve Rusya'nın desteklenmesi için uğraştığını ifade etti.

Haber sitesinin AB’nin Rusya’ya karşı Ukrayna ordusuna yardımda bulunmaması yönünde içerikler ürettiğini söyleyen Fiala, daha fazla detay bilgi paylaşmadı.

Gelişmeler üzerine, başta Avrupa’nın Sesi haber sitesi olmak üzere Rus siyasetçi ve iş insanı Viktor Medvedchuk, siyasetçi ve medya yapımcısı Artyom Marchevsky’nin yaptırım listesine alındı.

TRT Haber'in aktardığına göre, Çek Denik N gazetesi, Dışişleri Bakanlığına dayandırdığı haberinde, söz konusu haber sitesinin, Almanya, Hollanda, Belçika gibi ülkelerde aktif siyasetçilere para karşılığında Ukrayna karşıtı açıklamalar yaptırdığını, bazı siyasilerin AP seçimlerine yönelik kampanyalarının Rusya tarafından finanse edildiğini ileri sürdü.

 

 

avrupa çekya çekya istihbaratı rus propaganda ağı