Moskova Antlaşması'nın 100. Yıl Dönümünde TBMM'de 'Türk-Rus İlişkileri Paneli'

TAKİP ET

TBMM'de Başkan Şentop'un da açılış konuşmacılarından biri olduğu Türk-Rus İlişkileri Paneli etkinliği gerçekleşiyor. Moskova Antlaşması'nın yüzüncü yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen etkinlikte bazı detaylar dikkat çekti.

1921 yılında Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti arasında imza edilen Moskova Antlaşması'nın yüzüncü yıl dönümünde Türk-Rus İlişkileri başlığı altında bir panel düzenleniyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte açılış konuşmaları; Bilkent Üniversitesi Rektörü Abdullah Atalar, AKP İstanbul Milletvekili ve Türk - Rus Toplumsal Forumu Eş Başkanı Ahmet Berat Çonkar, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksei V. Erkhov ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından gerçekleştirildi.

Türk ve Rus akademisyenlerin Moskova Antlaşması'nın içeriğine ilişkin konuşmalar gerçekleştireceği etkinlikte konuşmacılar arasında Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in oğlu olan ve Moskova Devlet Üniversitesi'nde görev yapan Mehmet Bora Perinçek, Rusya Araştırmaları Enstitüsü Salih Yılmaz gibi isimler de bulunuyor.

Yanı sıra kısa süre önce AKP lideri Tayyip Erdoğan'ın 'Pantürkist' fikirlere yöneldiği gibi gülünç bir görüşü savunan Doç. Dr. Pavel Şlıkov da panelde bir konuşma yapacak.

Şentop'dan Tarihi Yanlışlarla Dolu Açılış Konuşması

Panelin açılış konuşmacılarından biri olan TBMM Başkanı Şentop, akademisyen kimliğine rağmen kürsüde gerçekleştirdiği açılış konuşmasında Türk-Rus ilişkilerinin yakın tarihini gerçeklikten bir hayli uzak bir şekilde sunmaya çalıştı.

Aradan geçen bir asırda iki ülkenin ilişkilerinde hiçbir değişiklik olmadığını ve 'milletlerin kardeşliğine' dayanan bir ilişkinin varlığının muhafaza edildiğini kaydeden Şentop, "Avrasya coğrafyasının bu iki köklü devleti bir araya gelerek iş birliği yaptığında bunun halklarımız, bölgemiz ve esasen bütün dünya için ortaya çıkardığı olumlu neticeleri hep birlikte müşahade ediyoruz" diye konuştu.

Şentop, sözlerine "Soğuk Savaş'ın en zor zamanlarında dahi ideolojik farklılıklara rağmen komşuluk hukuku ve karşılıklı saygı temelinde büyük projeleri son derece başarılı bir şekilde hayata geçirdiğimiz bir hakikattir" diye devam etti.

Oysaki bu sözlerin aksine Soğuk Savaş yıllarında SSCB tarafından hem Moskova Antlaşması'nın hem de Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin iptali için Türkiye'ye defalarca nota verilmiş, Türkiye'nin kuzeydoğu vilayetlerini hukuksuz bir şekilde ilhak edebilmek adına yıllarca fırsat kollanmıştı. Yanı sıra SSCB, uzun yıllar boyunca Türkiye'yi demir perdenin diğer yakasına çekip bir uydu devlet haline getirebilmek adına istihbari faaliyetler gerçekleştirmiş ve ajanlarıyla Türk siyasetini terörize ederek binlerce gencin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

Akabinde konuyu günümüzdeki ilişkilerin durumuna getiren Şentop, Erdoğan ile Rus Diktatör Putin arasındaki istişare mekanizmasının kuvvetine dikkat çekerken övgüyle bahsettiği ilişkilerde 2014 yılında gerçekleşen Kırım'ın işgalinden veya sadece bir yıl önce Rus güçleri tarafından İdlib'de şehit edilen 34 Türk askerinden hiçbir şekilde bahis açmamayı tercih etti.

Ahmet Berat Çonkar abdullah atalar mustafa şentop aleksei v. erkhov rusya türkiye moskova antlaşması tbmm türk-rus ilişkileri paneli