Moskova 'Büyük Turan'ın Fin-Ugor Halklarını Kapsamasından Endişeli

TAKİP ET

Rus uzmanlar, Turan ülküsünün Fin-Ugor halklarını da kapsadığını düşünüyor.

Azattyq'ın aktardığı ABD merkezli olarak faaliyetlerini sürdüren Jamestown Vakfı uzmanı Paul Goble'ın analizlerine göre Moskova, "Büyük Turan" ülküsünün Fin-Ugor halklarını da kapsadığından endişe ediyor.

Türk Konseyi'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na dönüştürülmesi ile birlikte Türk dünyasının gidişatına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Moskova'daki Halkların Dostluğu Üniversitesi uzmanı Kamran Hasanov, Turan fikrinin Türkiye'de kurumların resmi belgelerinde değil, Türklerin dünya görüşünde yer aldığını belirtti.

Moskova'nın, Türkiye'nin gerçekçi bir planı olduğu gerçeğini kabul etmesi gerektiğini söyleyen Hasanov'un yanı sıra diğer birçok uzman, Büyük Turan ülküsünün yalnızca Türk yurtlarını değil Fin-Ugor halklarını da kapsadığından endişeli.

Turan İhtimali Karşısında En Zayıf Ülke: Rusya

Jamestown Vakfı uzmanı Paul Goble, Moskova'daki bu endişenin nedenine ilişkin "Bu iki grubu birleştiren herhangi bir hareket, Rusya'nın yalnızca Kafkasya ve Orta Asya'daki etkisini değil, aynı zamanda Rusya Federasyonu'nun mevcut sınırları içerisindeki Türk ve Fin-Ugor topraklarını elde tutma yeteneğini tehdit ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca "Büyük Turan" fikri, yalnızca Rusları değil, İran ve Çin gibi ülkeleri de endişeye sevk ediyor. Paul Goble, "İşin aslı İran böyle bir Türk açılımı istemiyor. Çin de uzun vadede hakimiyeti altındaki Uygur ve Kazakların varlığından dolayı bunu hoş karşılamıyor. Zira Pekin nihayetinde Orta Asya ve Güney Kafkasya'da baskın bir oyuncu olma arzusunda" dedi.

Goble'a göre Türk halklarının birleşmesi ihtimali karşısında en zayıf ülke, Rusya. Bu konuya ilişkin daha fazla çalışmaya başlayan Rusların Turan fikri üzerine Rusça bir portal açtıkları belirtildi. 

Ancak AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye Aksakalı" olarak Türk Devletleri Teşkilatı'na tayin ettiği Binali Yıldırım, kısa bir süre önce "Rusya ve Çin, Türk Devletleri Teşkilatı'nın doğal üyesidir" açıklamasını yapmıştı.

'AKP'nin Aksakallısı' Binali: Rusya ve Çin Türk Devletleri Teşkilatı'nın Doğal Üyesidir

büyük turan türk devletleri rusya çin iran fin ugor