Müftülere Seçim Talimatı Meclis Gündeminde

TAKİP ET

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın müftülere seçimde sahaya inerek Cumhur İttifakı için çalışma yapma talimatı verdiği iddiasını TBMM gündemine taşıdı.

Dün, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 15 Ağustos'ta acil olarak ve gündemsiz şekilde Ankara'ya çağırdığı il müftüleriyle gerçekleştirilen toplantıda seçimde sahaya inerek seçim çalışması yapılması talimatı verildiği iddia edilmişti.

İddiaya göre toplantıda müftülere "Kazanırsak hep beraber kazanırız, kaybedersek hep beraber kaybederiz" denilmiş, müftülerden AKP için seçimde propaganda yapılması istenmişti.

İktidardan Müftülere 'Seçim' Talimatı: 'Sahaya İnin'

İddialar TBMM Gündemine Taşındı

Bu iddiayı TBMM gündemine taşıyan CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Cumhurbaşkanı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde "Genellikle 6 ay aralıklarla toplanan müftüler en son Haziran 2022’de toplanmasına rağmen 15 Ağustos’ta Diyanet İşleri Başkanlığı’nın çağrısıyla 2 ay aranın ardından tekrar bir araya gelmiştir. Diyanet İşler Başkanlığı’nın müftüleri ‘gündemsiz-acele’ toplantıya çağırarak, ‘Seçime dokuz ay kaldı, herkes sahada çalışsın. Kazanırsak hep beraber kazanırız, kaybedersek hep beraber kaybederiz’ dediği basına yansımıştır. Toplantının müftüler arasında ‘Bizi seçim çalışması için mi çağırdılar? Seçim propagandası mı yapacağız?’ rahatsızlığına neden olduğu belirtilmektedir" ifadelerini kullandı. Burhanettin Bulut söz konusu soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

'Gündemsiz-acele' toplantı çağrısı kim tarafından yapılmıştır? Çağrının altında kimlerin imzası vardır?

Müftülere, 'Seçime dokuz ay kaldı, herkes sahada çalışsın' denildiği iddiası doğru mudur? Bu sözleri kim sarf etmiştir?

Toplantı neden gizlilik içinde yapılmıştır? Basına açık bölüm ve toplantı sonuç bildirgesi neden yer almamıştır?

Toplantıya hangi illerin müftüleri katılmıştır?

Müftülere, ev ev dolaşarak, sahada çalışması ve siyaset yapması için kanuna aykırı talimat verenler hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

müftü müftülere seçim talimatı meclis gündeminde tbmm chp adana milletvekili burhanettin bulut soru önergesi fuat oktay ali erbaş diyanet işleri başkanlığı akp sahaya inin talimat