Muhalefet Parlamenter Demokrasiye Geçiş Toplantılarını Artık TBMM'de Yapacak

TAKİP ET

Parlamenter demokrasiye geçişe destek veren partiler toplantılarını artık TBMM çatısı altında yapacak.

Muhalefet partilerinin parlamenter demokrasiye dönüş çalışmaları konusunda ortak olarak hareket etmeye karar verdiklerini belirten İYİ Parti Adalet ve Hukuk Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, "Biz ikinci toplantıyı yaptık. Ortak paydada hareket etmeye karar verdik. Bütün partilerin ortak paydası Parlamenter Sisteme, daha doğrusu Türkiye’nin kuvvetler ayrılığına geçmesi. Yani bu tek adam rejiminden, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden seçimden sonra çıkılması gerektiğini hepimiz düşünüyoruz" dedi.

İYİ Parti ve CHP olarak Cumhurbaşkanlığı Sistemi adı verilen sistemin değiştirilmesine ilişkin kararlarını çok önce ilan ettiklerini duyuran Erdem, "Diğer iki tane ittifakta olmayan daha sonradan kurulan yeni partilerin hukuk işleri başkanları da bu toplantılara katıldılar. Ve birlikte görüşmeye devam edeceğiz. Bundan sonraki toplantıları Meclis’te yapacağız. Ve ilkeler bütünlüğü olarak halkın rahat anlayacağı bir metin çıkartacağız ortaya, bunları da genel başkanlarımıza sunacağız. Genel başkanların da onayıyla, muhtemelen belki kamuoyuna ilan edecekler, genel başkanlar" diye konuştu.

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’ye milletimize çok şey kaybettirdiği, ekonomiyi berbat ettiği, dış politikada büyük yanlışlıkların yapıldığı, eğitimden turizme, orman yangınlarından müdahale edilememesinden aklınıza gelebilecek her türlü soruna" neden oluşturduğu konusunda fikir birliği içerisinde olduklarını belirten Erdem, "Dolayısıyla, yönetilemiyor Türkiye. İşte biz altı parti bütün bunların sebebinin tek adam rejimi olduğunu bildiğimizden dolayı bunu değiştirmek ortak paydasında bir araya geldik. Aslında bizleri Millet İttifakı’nı da bir araya getiren milletin kendisi. Milletin talebi. Çünkü millet artık bu sistemle Türkiye’nin gitmeyeceğini biliyor" ifadelerini kullandı.

Anayasa Seçim Zaferinden Sonra Hazırlanacak

Hazırlayacakları anayasa taslağının maddelerinin seçim zaferi sonrasında ortaya konulacağını belirten Erdem, "Şu an o maddeleri hangi ilkeler çerçevesinde yazacağımızın protokolünü ortaya koyacağız. Ama zaten bizler, İYİ Parti ve CHP olarak açıkladıklarımız temel ilkelerinde hiçbir ayrım içermiyor. Baktığınızda Gelecek’te de (Partisi) önemli bir ayrım yok. Yakında DEVA (Partisi) açıklayacakmış, muhtemelen onlarınki de temel prensiplerde aynı şeyleri söyleyecek. Bu altı parti içinde bu maddelerin her maddenin bir felsefesi vardır. Her maddenin hukuki bir temeli vardır. Bu temellerin hepsinde bir birliktelik var. Ortak payda dediğim şey bu" dedi.

Meclis Güçlü, Cumhurbaşkanı Muhakkak Partisiz Olacak

Cumhurbaşkanı'nın "muhakkak ve muhakkak" partisiz ve tarafsız olması konusunda ilkesel bir mutabakat içerisinde olduklarını belirten Erdem, "Meclis tam anlamıyla güçlü olacak. Meclis’teki komisyonlarda muhalefet partilerinin de etkin olabilmesi için kurallar getireceğiz. En önemlisi denetlenme ilkesi. Birçok kurumun hesapları Sayıştay’ın denetimi dışı. Dolayısıyla yine milletin gözünden kaçırılan bir mali sistem var hükümet tarafından harcanan. Yargımızın üzerinde ağır bir siyasi baskı var. Yani yargı tam bağımsız olmadıkça, halkın iradesini tam anlamıyla temsil eden parlamento etkin olmadıkça, Cumhurbaşkanı da tarafsız olmadıkça bir ülkede ne sosyal barışın ne huzurun ne de ekonominin iyi olmasına imkân yok. Bütün bu ilkeler çerçevesinde, yeniden hukukun tesisi için, yeniden ülkeye ekonomik refahı getirmek için sosyal barışı sağlamak için, milleti düşünmek için bir araya geliyoruz" şeklinde konuştu.

Millet İttifakı'na Katılma Çağrısı

Millet İttifakı partilerinin yanı sıra DEVA ve Gelecek Partilerinin de dahil olduğu bu gruba "Anayasa Birlikteliği" denebileceğini belirten Erdem, "Ben bu çağrıyı yapıyorum, diyorum ki, ortak bir paydamız var, bu paydada birleşebiliyoruz, hep birlikte çalışabiliyoruz. Ümit ederiz ki seçim zamanına yaklaşırken ittifakta da birlikte oluruz" ifadelerini kullandı.

Muhalefet Parlamenter Demokrasiye Geçiş Toplantılarını Artık TBMM'de Yapacak