Muhalif Avcısı Bahçeli, Partisinin Anayasa Taslağını Tiye Alan Yandaşlara Karşı Üç Maymunu Oynuyor

TAKİP ET

100 maddelik Anayasa taslağı eğlence konusu olan MHP, çalışmalarını eleştiren isimleri hedef gösterirken neden yandaşları değil de tarafsız basın mensuplarını ve muhalif gazetecileri seçiyor? MHP'nin taslağını eleştiren fakat MHP'nin karşılarında üç maymunu oynadığı Pınar Hacıbektaşoğlu ve Engin Ardıç neler söyledi?

Türkiye'nin demokratik ve laik yapının tahribi, adaletsiz yargı kararları, yoksulluk ve yolsuzlukla meşgul olan gündemi, Cumhur İttifakı tarafından yeni Anayasa tartışmalarıyla değiştirilmeye çalışılıyor. AKP'nin bayramdan sonra ortaya çıkması beklenen Anayasa teklifi öncesinde elini çabuk tutan MHP, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin düzenlediği basın toplantısıyla 100 maddelik teklifini kamuoyuyla paylaştı.

MHP'nin teklifi, hem muhalif kesim hem de iktidar blokunun farklı uzuvları tarafından yetersiz olarak değerlendirilince eleştirinin sonu gelmedi. Buna karşın tavır alan MHP ise alışılageldik şekilde gazetecileri hedef göstermeye başladı. Son kampanyanın başlıca hedefleri ise Habertürk TV'nin ekran yüzleri Ebru Baki ile Bülent Aydemir oldu. Süreç, Habertürk'ün Ankara Temsilcisi Aydemir'in işine son verilmesi ve Genel Yayın Yönetmeni Kürşad Oğuz'un istifa etmesiyle nihayete ermiş gibi gözüküyor. Ancak gazetecilerin kariyerlerini sonlandırmaya yönelik bu linç kampanyasının detayları dikkat çekmeye devam ediyor.

Hatırlanacağı üzere kriz, 4 Mayıs tarihinde Habertürk'te Ebru Paki'nin sunduğu Para Gündem programındaki konuşmalar üzerine çıkmıştı. Programın konukları arasında yer alan isimlerden Pınar Hacıbektaşoğlu, konuya dair "Hani böyle yazılı olur, çocuklardan biri sınavda ilk 10 dakikada bitirir. Ben bitirdim, ben bitirdim... Biraz böyle bana şey gibi geldi, sabahın bu saatinde... Sürpriz oldu" yorumunda bulunmuş, MHP'nin çalışmasının tiye alınması partilileri kızdırmıştı.

Sürecin akabinde MHP'nin hedef göstermeyi tercih ettiği isim ise partilileri kızdıran Hacıbektaşoğlu değil, programın sunucusu Ebru Baki oldu. Partinin Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter'in "Ebru Baki, her seferinde MHP’ye tahammülsüzlüğünü ifşa eden, alaycı gülümsemesiyle gerçekleri çarpıtan sözde bir gazetecidir....Konuklarını MHP düşmanları arasından seçmesi tam bir kokuşmuşluktur...Bugünkü golü çıkaramayınca çirkefliği ve çirkinliğe tercih ettiler. Yuh olsun" ifadelerine yer verdiği sosyal medya paylaşımı linç kampanyasının tetikleyicisi niteliğinde oldu.

5 Mayıs tarihli Para Gündem programına konuk olan kanalın Ankara Temsilcisi Aydemir, bu kampanyaya Yönter'in de adını vererek "Bunu misliyle iade ediyorum" cevabını verince oklar Aydemir'e yöneldi ve Aydemir'in işine son verilmesiyle neticelenen süreç gelişti.

Yaşananlar esnasında saldırıların ve 'basın hürriyeti düşmanı' saldırganların teğet geçtiği ancak yorumlarıyla konuyu bu noktaya taşıyan Pınar Hacıbektaşoğlu'nun MHP'li hiçbir isim tarafından benzeri sert bir üslubun hedefi olmaması ise dikkatlerden kaçmadı. Bunun arkasındaki gerçeğin ise Hacıbektaşoğlu'nun siyasi kimliği olup olmadığı merak konusu.

Bilindiği üzere hukukçu Hacıbektaşoğlu, MHP'nin 'küçük ortağı' olmakla iftihar ettiği Cumhur İttifakı'nın ana gövdesini oluşturan AKP'nin geçmiş dönem Milletvekili adayı ve halihazırda Erdoğan ailesinin yönetiminde olan KADEM'in Hukuk Komisyonu üyesi. Bahçeli'yi ve kurmaylarını korkutan ve sessiz kalmaya itenin bu detaylar mı olduğu ise henüz bilinmiyor.

Benzer Örnek: Yandaş Sabah'ın Yazarı Engin Ardıç

Bir yandan 'reklamsız' televizyon kanalları ve gazetelere hapsedilen, sokaklarda saldırılara uğrayan muhalif basın mensupları, diğer yandan ana akım medyada tutunmayı başaran tarafsız simalar birer birer MHP'nin radarına girerken yandaş basında MHP aleyhinde kaleme alınan yazılara karşı da üç maymun oynanmaya devam ediliyor.

Bugün Sabah gazetesinde yayımlanan 'Havan ile Su' başlıklı yazısında Engin Ardıç, sert sözlerle MHP'nin 100 maddelik anayasa taslağını eleştirdi. Halk TV, Habertürk, FOX gibi kanallardaki hiçbir MHP aleyhtarı cümle dikkatlerinden kaçmayan MHP yönetimi ise bu sözleri duymazdan gelmeyi tercih etti.

İşte her gün bir diğeri saldırıya uğrayan ve MHP'yi eleştirirken bir değil, birkaç düşünmek zorunda kalan muhalif gazetecileri dahi kıskandıracak Ardıç'ın o satırları:

"Kusura bakmasınlar ama ben MHP'nin yeni anayasa taslağından bir şey anlamadım.
Gerçi maddeler ayrıntılarıyla ortaya dökülmedi ama "ana hatları" umut kırıcı.
Ne yani, cumhurbaşkanı yardımcılarının atamayla değil de seçimle gelmeleri miydi bütün mesele? (Ki, seçimle gelmeleri elbette daha doğrudur.)
"Vatan millet Sakarya" edebiyatından oluşan bölümleri geçelim. Türk milleti "Allah'ın lütfu" sayesinde mi varlık bulmuştur, kendi gayretiyle mi?
Cami hutbesini camiye bırakın.
"Yüzüncü yıla yüz madde" gibi reklam sloganlarına da gerek yoktur. Kepek şampuanı satmıyorsunuz.
Ne yani, ilk beş maddenin tek maddede toplanması mıdır mesele?
"Başkanlık sistemi, kurumsal yapıya kavuşturulacak"... Ne demek bu? Nasıl yani? Şimdiki anayasada kurumsal değil midir?
"Türkiye Liyakat Kurumu" oluşturulacak... Nasıl yani? Hangi işlere bakacak?
Hâkimler ve Savcılar Kurulu "Yargı Yüksek Kurulu" oluyormuş, adı mı sorunluydu?

***

Arkadaşlar, boş lafı bırakınız.
Değişiklik yapacaksanız, gerçekten yapınız.
Halkı da "nafile referandumlarla" oyalamayınız.
Yeni bir anayasada cumhurbaşkanının "görev süresiyle" oynanacak mıdır?
Kaç kere üst üste seçilebilecektir?
Bu "kaç kere" hesabına eski anayasaya göre yapılmış seçimler de dahil olacak mıdır yoksa "tabula rasa" (sil baştan) mı yapılacaktır?
"Yüzde 50 artı 1" formülünü kaldırır da tek turda "basit çoğunluk" ilkesini koyarsanız, tur kavramı da ortadan kalkar, vakit kaybı da.
Millet bu can alıcı soruların cevabını bekliyor.
İktidar seçmeni de bekliyor muhalefet de... Medya da merak ediyor...
Yoksa, İl Genel Meclisi'nde on beş kişi mi olsun yirmi kişi mi, kimseyi ilgilendirmiyor."

ebru baki mhp muhalif gazeteci bülent aydemir habertürk izzet ulvi yönter devlet bahçeli anayasa taslağı sabah gazetesi yandaş basın yandaş yazar engin ardıç hedef gösterme pınar hacıbektaşoğlu kadem akp cumhu