Murat Yetkin: AKP'lilerin Ayakları Suya Erdi

TAKİP ET

Murat Yetkin, AKP'nin Montrö ile ilgili tavrına ilişkin bir yazı kaleme aldı.

Dünya ülkelerinin Ukrayna'yı istilaya kalkan Rusya'yı durdurmaya çalıştığını belirten gazeteci Murat Yetkin, kriz uzadıkça Çin Virüsü salgınında sarsılan ekonomilerin toparlanma ihtimalinin azaldığını ve "Türkiye'nin daha da özel bir kırılganlığı olduğunu" belirtti.

"Türkiye Ukrayna krizine zaten çıkmaya çabaladığı bir ekonomik krizin ortasında yakalandı" diyen Yetkin "Petrol fiyatları, gaz fiyatları, buğday, ayçiçeği yağı, mazot, benzin ve elektrik fiyatları Erdoğan ve AKP hükümetini zorluyor. Erdoğan bir yandan Rusya’dan çekilen Batı sermayesini Türkiye’ye çekmek istiyor. Bunun AKP muhibbi müteahhitler üzerinden 2023 seçim kampanyasına destek sağlama boyutu da var. Türkiye’ye yatırım gelmesi değil ama para akışının Erdoğan’ın seçim kampanyasına gitme ihtimali muhalefetin dile getirilemeyen endişesi" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun "Oligark" Çıkışı

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Fikret Bila’ya yaptığı açıklamada "Erdoğan oligarklarından hesap sorma" vaadini tekrarlamasıyla kastettiğinin Doğu Perinçek'le arasını düzelten Ethem Sancak olduğunu belirten Yetkin, "NATO kararlarına ortak olan Türk hükümetinin aksine NATO’yu kötüleyerek Rusları kandıracaklarını sanıyorlardı" dedi.

"Oysa Ukrayna krizi ABD’nin ilk defa -yıllarca delmeye çalıştığı Montreux Sözleşmesine tam destek vermesini sağladı" diyen Yetkin, "Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın 5 Mart’ta telefonla görüştüğü ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, 6 Mart’ta Habertürk muhabiri Sena Alkan’a Türkiye’nin Montrö’yü uygulayıp 'Boğazları savaşın bir parçası haline getirmemesinden' memnuniyetlerini bildirdi" ifadelerini kullandı. 

ABD'den S-400 Açıklaması: Problemi Çözmenin Farklı Bir Yolunu Arama Zamanı Gelmiş Olabilir

"Şimdi Ayaklar Suya Erdi"

İşgal girişimi başlayana kadar Rusya'nın da tavrının aynı olduğunu hatırlatan Yetkin, "Ama Ukrayna krizine dek AKP’den belli isimler Atatürk döneminde, 1936’da imzalanan Montrö Sözleşmesine, 'Boğazlardan para kazanamıyoruz' türü sığ bahanelerle burun kıvırıyordu. Şimdi ayaklar suya erdi" dedi.

Yetkin'in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

murat yetkin akp ayaklar suya erdi Montrö Boğazlar Sözleşmesi