Murat Yetkin'den Erdoğan Hakkında İsveç ve Finlandiya'ya 'Rest' Sorusu

TAKİP ET

Gazeteci Murat Yetkin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya giriş görüşmeleri önündeki vetonun kaldırılmasına ilişkin dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İspanya'da gerçekleştirilen NATO zirvesinde İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka girişleri önündeki vetoyu kaldırmasının yankıları sürüyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke ile imzalanan mutabakatta YPG/PYD'nin yanı sıra FETÖ'nün terör örgütü olarak tanımlandığını ve İsveç'in teröristlerin Türkiye'ye iadesi için taahhütte bulunduğunu söyledi. Fakat İsveç ve Finlandiya'dan buna mugayir açıklamalar geldi. Ayrıca mutabakat metninde YPG/PYD için "terör örgütü" denmedi, "örgüt" dendi. Metinde vurgulanan terör örgütü PKK oldu.

Türkiye'nin NATO Üyeliğine Onay Verdiği İsveç Başbakanı'ndan 'İade' Açıklaması: Böyle Bir Dosya Geldi mi Bilmiyorum

Finlandiya Cumhurbaşkanı: YPG, Mutabakat Belgesinde Türkiye'nin İstediği Gibi Terör Örgütü Olarak Görülmüyor

İsveç İadeleri Sağlamazsa?

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in "73 teröristin iade edilmesi için söz verdiğine" ilişkin açıklamasını değerlendiren gazeteci Murat Yetkin, "Diyelim İsveç üyelik süreci gelip dayanana dek istenen iadeleri sağlamazsa, Erdoğan, tam da 2023 Şubat-Mart aylarına, yani seçim arifesine gelinmişken İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurularını Meclis’e göndermeyebilir mi? Kolay cevap, 'Hayır, ekonomiyi dış müdahalelere daha fazla açamaz, istediğini aldığını söyleyip onaylar' cevabıdır" dedi ve şöyle devam etti:

"Zor cevap ise bu kararı seçim sonrasına bırakmayı tercih edeceğidir. Bu tercih ekonominin nasıl olsa daha kötüye gitmeyeceği ile seçim propagandasını 'Dünyaya kafa tutan kahraman' teması üzerine kurma arasındaki tercih olacaktır. Üstelik bunun bir de Rusya’nın öfkesini yumuşatma, köprüleri yakmama boyutu vardır.

Riskli midir? Risklidir. Hem ekonomik hem siyasi bakımdan. Ama bu Erdoğan’ın riskli ilk hamlesi de olmayacaktır." 

Murat Yetkin'in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

murat yetkin recep Tayyip Erdoğan gazeteci nato isveç Finlandiya veto iddiası sorusu