Mürteci İsmailağa Örgütüne Bağlı Hiranur Vakfı, İBB'ye Karşı Açtığı Davayı Kaybetti: Ekipler Yıkıma Başladı

TAKİP ET

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü ekipleri tarafından 8 Aralık 2022 tarihinde mühürlenmiş olan Mürteci İsmailağa örgütüne bağlı Hiranur Vakfı'nın Sancaktepe'deki kaçak yapılarıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü ekipleri tarafından 8 Aralık 2022 tarihinde mühürlenmiş olan Mürteci İsmailağa örgütüne bağlı Hiranur Vakfı'nın Sancaktepe'deki kaçak yapılarıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

BirGün gazetesinde yer alan İsmail Arı'nın haberine göre, vakfın kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin 6 yaşında 'evlendirerek sistematik tacize maruz bırakması skandalının ardından İBB, vakfın Sancaktepe'deki yapılarının kaçak olduğunu tespit ederek 8 Aralık 2022'de mühürlemişti.

İBB tarafından yapılan açıklamada, Hiranur Vakfı'nın 5 blok için ruhsat aldığı ancak bloklar arasına kaçak külliye inşa ettiği mevzuata aykırı bir şekilde belirlendi.

Kaçak yapıları mühürlenen vakıf, İBB'ye karşı İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne dava açarak yapıların yıkımının durdurulması ve iptal edilmesi için talepte bulundu.

Ancak, mahkeme 15 Mart 2023'te Hiranur Vakfı'nın talebini reddetti ve İBB'nin kaçak yapılar için yıkım kararı almasının önünde bir engel kalmadı.

İBB İmar Müdürlüğü, 25 Şubat 2022 tarihinde AKP'li Sancaktepe Belediyesi'ne kaçak yapı denetimi ve gereğinin yapılması için yazı yazdı ancak yanıt alamadı. İBB İmar Müdürlüğü, 6 Haziran 2022'de tekrar bir yazı göndererek sorumluluğu hatırlattı. Son olarak, 7 Eylül 2022 tarihinde İBB, yapıların ruhsatına ve mevzuata uygun hale getirilmesi için Sancaktepe Belediyesi'ne son bir resmi yazı daha gönderdi.

AKP'li Sancaktepe Belediyesi, Kaçak Yapıya Göz Yumdu

AKP'li ilçe belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü'nün 25 Şubat 2022 tarihli yazısına rağmen, kaçak yapının denetimi ve gereğinin yapılması için herhangi bir işlem yapmadı. İlçe belediyesinden 3 ay boyunca yanıt alınamayınca, İBB İmar Müdürlüğü 6 Haziran 2022'de yeni bir yazı yazarak, ilçe belediyesinin sorumluluğunu tekrar hatırlattı. Sancaktepe Belediyesi, 4 Ağustos tarihinde İBB'ye yanıt vererek, işlemlerin devam ettiğini bildirdi. Ancak, yapıyla ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı için, İBB İmar Müdürlüğü 7 Eylül 2022'de son bir resmi yazıyla ilçe belediyesini sorumluluğunu hatırlattı.

Yasal süre boyunca kaçak yapıya ilişkin herhangi bir işlem yapılmayınca, İBB İmar Müdürlüğü ekipleri, Sancaktepe Mahallesi, Abdurrahmangazi Mahallesi'nde bulunan ve mülkiyeti Hiranur Vakfı'na ait olan ruhsatsız kaçak yapının 8 Aralık 2022 tarihinde 'Yapı Tatil Tutanağı' ile mühürlenmesine karar verdi. 

Güncelleme: 30.03.2023 11.00

İBB ekiplerinin, mürteci İsmailağa örgütüne bağlı Hiranur Vakfı'na ait kaçak yapıların yıkımı için Sancaktepe'ye geçtiği öğrenildi.

Gazeteci İsmail Arı, olayı Twitter hesabından paylaşarak şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, 6 yaşındaki çocuğun "evlendirilmesi" ve cinsel istismar skandalıyla gündem olan İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kaçak yapılarını yıkmak için vakfa geldi."

 Güncelleme: 30.03.2023 14.30

Mürteci İsmailağa örgütünün militanları, yıkıma başlayan İBB ekiplerine eşlik eden zabıtalara müdahele etmeye çalıştı. Müritlerle zabıtalar arasında arbede yaşandı.

 

hiranur vakfı mürteci ismailağa cemaati ibb sancaktepe