Mürteciler Türk Kültürüne Savaş Açtı: Tarihi Eserler Din Adına Mahvediliyor

TAKİP ET

Yurdun muhtelif yerlerindeki tarihi eserler din adına mahvediliyor.

Cumhuriyet'in haberine göre Kırşehir'de bulunan Ahi Evran Türbesi'nin duvarlarında yer alan tasvirler "namaza engel" denilerek kaldırıldı. Sökülen tasvirlerle birlikte duvarlarda bulunan işlemelerin tamamı yok edildi.

1440 yılında Osmanlı tarafından inşa edilen Ahi Evran Türbesi'nde pek çok işleme ve Türk kültürüne özgü tasvirler bulunuyordu. Tasvirler "namaz kılmaya engel" denilerek önce kapatıldı, sonra ise kazınarak ortadan kaldırıldı. Tasvirlerle birlikte işlemeler de silindi.

Topkapı Sarayı

Bir süre önce ise Topkapı Sarayı'nda bulunan III. Murat Has Odası'nın girişinde yer alan 5 asırlık çiniler matkapla delinmişti.

Ayasofya

Müze statüsü kaldırılarak yeniden ibadete açılan Büyük Ayasofya Camii'nde pek çok tahribat olayı yaşandı. Ayasofya'nın ünlü tarihi İmparatorluk Kapısı tahrip edilmişti. Kapının bazı ziyaretçiler tarafından "yenmesinin" ardından Osmanlı döneminden kalma tarihi su haznesinin kapağı kırıldı ve hazne ayakkabılık olarak kullanılmaya başlandı.



Ziyaretçilerin Ayasofya'nın duvarlarını kazıyıp poşetlere doldurup götürdüğünün ortaya çıkmasının ardından İmparatorluk Kapısı'nın üzerinde bulunan tarihi arma çalındı.


Kapısı Yenmişti: Büyük Ayasofya'nın Kapısındaki Tarihi Arma Çalındı

Kariye Müzesi

Ayrıca restore edilen Kariye Müzesi de camiye çevrildi. Kariye müzesinin önceki ve son hali:


'Restore' Edilen Kariye Müzesi'nin Son Hali

Nereye Gidiyoruz?

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı kısa bir süre önce yaptığı açıklamada "Yılda 3 milyon ziyaretçinin Ayasofya’ya girmesi bir facia" demişti. Tarihi eserlere din adına zarar verilmesi, IŞİD tarafından antik kent Palmira'ya yapılan saldırıları hatırlatıyor.
Fatih Sultan Mehmet döneminde İstanbul'un fethinin ardından Ayasofya'da yer alan Meryem Ana figürleri sadece bir perde ile örtülmüş, silinmemişti. Ancak Ahi Evran Türkbesi'nde Osmanlı döneminde yapılan Türk kültürüne özgü işlemeler din adına yok edildi.

Kısa bir süre önce dikkat çekici bir uyarıda bulunan Cübbeli Ahmet Hoca (Ahmet Mahmut Ünlü), Selefiliğin Türkiye'de giderek yaygınlaştığını söylemişti. Selefiler, "bidatle mücadele" adı altında mezar taşları da dahil olmak üzere tarihi kıymeti olan pek çok eserin din adına yok edilmesi gerektiğini düşünüyor. Suudi Arabistan'da Vahhabilerin gücü ele geçirmesinin ardından İslam Peygamberi Muhammed dahil pek çok tarihi şahsiyetin evleri ve pek çok türbeyi yıkmışlardı. Türkiye'de de aynı trendin yükselmeye başladığı anlaşılıyor.

(Yok edilen arslan başlı kuş tasvirleri)

mürteciler türk kültürüne savaş açtı tarihi eserler din adına mahvediliyor muhammed kırşehir arslan başlı kuşlar ahi evran türbesi