Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, TamgaTürk'ün Sorularını Yanıtladı

TAKİP ET

Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, TamgaTürk'ün sorularını yanıtladı.

24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmek için saldırıya geçen Rusya, aylardır süren savaş boyunca ağır kayıplar verdi. Ukrayna ordusunun başarılı direnişiyle, başkent Kiev'i ele geçirmeye çalışan Rus ordusunun 15 bin ila 30 bin arasında askeri personel kaybettiği tahmin ediliyor.

Savaşın başlangıcından bu yana ciddi bir desteğe ihtiyaç duyan Ukrayna ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Kırım Tatarlarının varlığı vesilesiyle giderek daha da güçlendi. Türk üretimi SİHA'lar, Ukrayna ordusunun en etkili silahları olarak Rus ordusunu çok zor duruma düşüren bir faktör olarak öne çıktı.

Kiev ile Ankara'yı doğal bir müttefik haline getiren Kırım Türklerinin milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da iki ülke arasındaki ilişkiler bağlamında en önemli aktör olarak öne çıkıyor. Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanlığı'nda üst düzey yetkililerle kritik temaslarda bulunan Kırımoğlu, TamgaTürk'e açıklamalarda bulundu.

"Ruslar Suriye'deki S-300'lerini Boğazlardan Geçirdiği Sivil Gemilerle Kırım'a Getiriyor"

Türkiye'nin kontrolü altında olan Boğazların savaşta kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Kırımoğlu, "Türkiye Boğazları askeri gemilere kapattı. Fakat Türkiye savaşın tarafı olmadığı için Montrö gereğince sivil gemilerin geçişi sürüyor. Ruslar Suriye'deki S-300'lerini sivil gemilerle Boğazlardan geçirerek Kırım'a getiriyor, bu silahları bize karşı kullanıyor" diye konuştu.

Rus Esaretindeki Tatarlar: Neriman Celal ve Arkadaşları

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu'yla görüşmesinde Neriman Celal başta olmak üzere Kırım Tatar mahpusların durumunu görüştüklerini belirten Kırımoğlu, Ankara'nın elinde, Rusların hapiste tuttuğu Kırım Tatarlarını kurtarmak için koz olarak kullanılabilecek Rus teröristlerin bulunduğunu söyledi. Neriman Celal ve arkadaşlarının Ruslar tarafından inanılmaz işkencelere tabi tutulduğunu ve savcılığın 15'er yıl hapis cezası istediğini belirten Kırımoğlu, Rusların Türkiye'deki Çeçenleri öldürmek için gönderdiği teröristlerin Türkiye tarafından yakalandığını söyledi. "Acaba dedik bu teröristleri, bizim mahpusları kurtarmak için kullanmak mümkün mü? Ama dediler ki Ruslar kendi mahpuslarıyla hiç ilgilenmiyorlar. Umurlarında bile değil. Kiev'deki Çeçen diasporası arasında Kadirov rejimiyle irtibatlı olanlar var. O isimlerden Kadirov'la ara bulucu olmalarını istedik. Dedik ki Kadirov'a söyleyin, biz senin köpeklerinin iade edilmesi için yardımcı oluruz. Ama karşılıklı olarak sen de babana, Putin'e bizim mahpuslarımızı serbest bırakmaları için yalvaracaksın" diyen Kırımoğlu, "Sizin tarafınıza ait teröristler burada. Bizim tarafımızdan hiç silah kullanmamış kişiler sizin elinizde. O yüzden bunlar eşit sayılamaz. Ama bu müzakereler başladıktan ertesi günü Ruslar saldırıya başladı. 24 Şubat'ta. O yüzden iletişim kesildi" ifadelerini kullandı.

Kırım Tatar mahpusların yüksek haysiyet sahibi insanlar olduğunu belirten Kırımoğlu, "Bizim mahpuslarımız çok idealist insanlar. Bu haydutlarla değiştirilmek istemezler, reddederler. Zelensky'le görüştüğümüz zaman 'Gerçekten böyle insanlar mı? Reddederler mi?' diye sordu. Ben dedim, hepsiyle bağlantım yok ama yanımdakiler kurtulduklarında öyle dediler. 'Haberimiz olsaydı, reddederdik' dediler" dedi.

II. Kırım Platformu Zirvesi

23 Ağustos 2022'de düzenlenen II. Kırım Platformu Zirvesi'nde ABD, Avrupa ülkeleri, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya gibi çok sayıda ülkenin bir araya geldiğini ve tüm ülkelerin işgal altındaki Kırım yarımadasının işgalciler tarafından boşaltılması konusunda fikir birliği içinde olduklarını belirten Kırımoğlu, "Tüm bu ülkeler, işgal altındaki tüm Ukrayna toprakları işgalden kurtarılana kadar Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğiz, dediler" ifadelerini kullandı.

"Putinizm Yok Olmadıkça Rusya, Dünya İçin Çok Tehlikeli Olmaya Devam Edecek"

"Bu savaş Putin'le başladı ve Putin iktidarda olduğu sürece Rusya, dünya için çok tehlikeli olmaya devam edecek. Bu sadece komşuları için değil, Rusya için de geçerli olan bir tehlike.

Milyonlarca kilometrekarelik Rusya, şu anda tüm sınırları kapatılmış ve uygar dünya ile bağı koparılmış durumda. Putinizm, önce Ruslar için bir tehdit. Putinizm ortadan kaldırıldıktan sonra işgal altındaki topraklar otomatik olarak kurtarılacaktır. Putinizm 21. yüzyılın faşizmidir. Bunların işledikleri cinayetler yalnızca faşistlerin cinayetleriyle kıyaslanabilir. Bucha'daki cinayetlere bakın. Bana ölü çocukların resimleri geliyor. Bombardımanda öldürülenler değil. Çocuklar, yakın mesafeden göğüslerine sıkılan kurşunlarla öldürülüyor. Bu nasıl devlet? Putinizm işte budur."

Kherson Saldırısı

Kherson'a düzenlenen karşı saldırıya ilişkin "Buna tam bir taarruz demek mümkün değil. Ama işgal altındaki Kırım yarımadası, Donbass, Kherson, Zaporijya gibi noktalarda bizi hedef alan noktaları vuruyoruz" diyen Kırımoğlu, "Köprüler büyük ölçüde imha edildi. orayı geçmek için büyük kuvvet lazım. Çok kayıp verilebilir. Biz Rus değiliz, bizim için insan hayatının kıymeti var. Onun için bir süre onların noktalarını susturacağız, tüm iletişim noktalarını vuracağız. Onların askerlerini sarılmış hale getireceğiz, taktik olarak tamamen etkisiz hale getireceğiz, ondan sonra bakacağız. Ama kesin karar, şimdi taarruz olacak da sonra Kırım'a gireceğiz denemez şu anda" diye konuştu.

Kırım'daki Patlamalar: "Bir Günde 38 Bin Araç Kırım'dan Kaçtı"

Kırım'da meydana gelen geniş çaplı patlamaların ardından Rusların Kırım'da kalmak istemediklerini belirten Kırımoğlu, "Kerç'i bir günde geçen araba sayısı 38 bin. Rus işbirlikçileri, FSB yöneticilerinin aileleri... Bunları çıkarıyorlar. Ama Rusların haber ajanslarına göre olmayacak yerde sigara içmişler o yüzden patlamış... O zaman dikkatli olsunlar diyelim..." dedi.

Ruslar Mahkumları Cepheye Sürüyor

TamgaTürkRuslar adi suçluları dahi cepheye sürmeye başladı. Bu durum cephedeki insanlık suçlarının artmasına neden olmaz mı?

Kırımoğlu: "Hapiste olmayan, normal insanları gönderdiler, bunca vahşet oldu. Katilleri, suçluları gönderiyorlar, şimdi elbette daha tehlikeli olacak. Ama bunların bizim açımızdan hiçbir kıymeti yok. Bunları ölüme gönderiyorlar. 

Şimdi Donbass tarafından çekip güney tarafına 30 bin asker sevk etmişler. Bizimkiler de fırsattan faydalanıp Donbass tarafından birkaç yer kurtardılar. Bu yeni gönderdikleri askerlerinin hiçbir tecrübeleri yok. Analizlerimize göre bu gelecek askerler Ukrayna açısından büyük bir problem teşkil etmeyecek.

Neticeyi büyük ölçüde, bize ne kadar silah geleceği belirleyecek. Bize ne kadar silah gelirse o kadar işler lehimize dönecek."

Ukrayna'nın Silah Desteğine İhtiyacı Var

TamgaTürk: Mustafa Aga, bir süre önce ABD'den uzun menzilli füzelerin geleceğini söylediniz ve bundan kısa bir zaman sonra Kırım'da büyük patlamalar meydana geldi. Yine böyle bir destek bekliyor musunuz?

Kırımoğlu: "Şimdi bizim en zayıf tarafımız, bize uzak menzilden, Karadeniz'den, Hazar Denizi'nden, 500-600 kilometre mesafeden füzeler fırlatıyorlar. Ama bu füzeleri susturmak için uzun menzilli füzelerimiz yok. Hava savunma sistemimiz de zayıf. Bu fırsattan faydalanıp sivil insanlarımızı öldürüyorlar.

En son belli sayıda HIMARS füzeleri geldi. Ama yine de yeterli kadar değil. Rus kanalının söylediğine göre -tabii ki yalan- 43 HIMARS'ı imha etmişler. Ama oldu olacak zaten 16 HIMARS gelmişti bize... Bizimkilerin yaptıkları maketleri vurunca HIMARS yok ettiklerini sanıyorlar herhalde. 

Ama Batı ülkelerinde bazı sakıncalar var. Uzun menzilli füze verirlerse Rusya toprağını vururmuşuz. Yahu bizim Moskova'yı ele geçirme niyetimiz yok. Bizim derdimiz toprağımızı savunmak."

Türkiye'deki Rus Propagandacıları

TamgaTürk: Mustafa Aga daha önce Türkiye'deki Rus propagandacılarına tepki göstermiş ve bu isimlerin kovuşturulması gerektiğini söylemiştiniz. Ankara da savaşta tarafsız bir pozisyon almaya çalıştı. Fakat bunlara rağmen kamuoyu araştırmalarına göre Türk halkının onda dokuzu savaşta Ukrayna'nın haklı olduğunu düşünüyor. Bunun sebebi hikmeti sizce ne?

Kırımoğlu: "Az evvel Külliye'de bana söylenen rakam 'Türk kamuoyunun yüzde 99,9'u Ukrayna'yı destekliyor'... Ama bazı televizyonlara bakıyorsun, tuhaf tuhaf fikirler... Hem de üst seviyedeki insanlar arasında, milletvekilleri arasında böyle saçma fikirler var.

Diyorlar, bu savaş şartları durdurulabilirdi ama ABD kışkırtıyor. Soruyorsun: Nasıl kışkırtıyorlar? Silah veriyorlarmış Ukrayna'ya. Silah vermeseler ne olacak? Ruslar tüm Ukrayna'yı işgal edecek... Bazı insanlar bunu anlayamıyor. 'Savaş bitsin' o kadar... Ama nasıl şartlarla? Şimdi Türkiye'nin bir kısmını Ruslar işgal etse, Türkiye'ye yardım edenlere 'Savaşı kışkırtıyor' mu diyeceğiz?

Anladığıma göre bunun altında anti-Amerikan duygular var. Ama bunun da bu savaşta menfi tesirleri var. Amerika ne yapsa mutlaka onun bir zararını göreceğini düşünüyor bazı insanlar."

Türk Dünyasının Durumu

TamgaTürk: Sizin sözünüzü duymak, sesinizi işitmek, dünyanın herhangi bir yerindeki Türkler için İsa Yusuf Alptekin'i görmekten, Alparslan Türkeş'i görmekten, Ebulfez Elçibey'i görmekten farksız... Güney Azerbaycan Türklerinin, Türkmeneli Türklerinin, Uygur Türklerinin, tüm esir Türklerin durumu malum. Türkiye'deki, Türk dünyasındaki, dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan Türklere bir mesajınız var mı?

Kırımoğlu: "Türk Devletleri Teşkilatı kuruldu... Ama bunun gerçek bir Türk birliği olabilmesi için bu devletlerin demokratik olmaları gerekir. Ben kardeş dediğimiz bu ülkelerin Birleşmiş Milletler'de nasıl davrandıklarına bakıyorum, mesela Kırım'da Tatar halkına yapılanlara karşı bir oylama var, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan... En iyisi tarafsız kalıyor! Büyük çoğunlukla Putin amcalarının dediğini yapmaya çalışıyorlar.

Böyle bir durumda Türkler arasında dayanışma olması çok zor... Evet, bu halkların gönlü bizden yana, bizimki de onlardan. Ama bu ülkeler demokratik oluncaya kadar, o kardeş halklar gerçekten temsil edilene kadar o devletlerden hiçbir destek bekleyemiyoruz. Ama halklar arasında bağların süratle kurulması lazım, elimizden geldiğince birbirimizi desteklememiz lazım.

Türk dünyası içinde sadece Türkiye Cumhuriyeti gerçekten bağımsız ve uygar dünyaya uygun biçimde davranıyor. Yakın zamanda parlamento temsilcilerimiz Ankara'daydı. Dış İlişkiler Komisyonu'yla görüşmelerimiz oldu. Biz dedik, Azerbaycan, Karabağ Savaşı'nda topraklarının bir kısmını işgalden kurtardı. Ama bütün dünyaya malum ki eğer Türkiye'nin desteği olmasaydı bu olmayacaktı. Ama şimdi biz Azerbaycan'a müracaat ediyoruz. Kırım Platformu'na gelin, işgal hakkında fikirlerinizi söyleyin, yok, korkuyorlar... Rusları kışkırtmak istemiyorlar.

Böyle davranmaya devam edilirse, birbirimize nasıl destek olabiliriz? Maalesef gerçek böyle. Ama elbette, bu yolda çalışmalarımıza devam edeceğiz."

Kırımoğlu, TamgaTürk'e Kırım'da Kahve Ismarlama Sözü Verdi

TamgaTürk: Mustafa Aga, bize Kırım'da ne zaman kahve ısmarlayacaksınız?

Kırımoğlu: "Bir televizyonda açıklama yapmıştım, demiştim ki 'yaşım ileri olmasına rağmen Kırım hür oluncaya kadar ben ölmeyeceğim'. Ama 'inşallah' demeyi unutmuşum. Sonra Rus propagandistler 'Mustafa Cemilev ebedi yaşamak istiyor'... Zannediyorlar ki orada ebedi kalacaklar.

Ama şimdi, bu patlamalar, yaşananlar... Oradaki soydaşlarımızı epey ruhlandırdı. Kendi aralarında müzakere ediyorlar. Nasıl yapacağız? Kırım'daki Kerç Köprüsü'yle ilgili... Bazıları diyorlar ki bu köprüyü imha edelim. Bazıları da diyorlar ki olmaz, o zaman bu Ruslar Kırım'dan nasıl kaçacaklar?

Ama sadece Tatarlar değil. Oradaki Ukraynalılar, etnik Ruslar bile bekliyorlar bizi. İnşallah az kaldı, size o kahveyi yakında ısmarlayacağım..."

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu kırımoğlu kırım tamgatürk sorularını yanıtladı ukrayna rusya putinizm putin tatar kırım tatarları türkleri milli lideri qha qırım kerç köprüsü kerç boğazı kaçıyorlar türk dünyası kazakistan ikinci karabağ savaşı karabağ savaşı