Myanmar'da Cuntacı Dehşeti Artarak Sürüyor: Protestocuyu Diri Diri Yaktılar

TAKİP ET

Myanmar'da ordu güçleri darbeye direnen sivil halka karşı şiddetli müdahalelerini artırarak sürdürüyor.

Ordunun yönetime el koyduğu Myanmar'daki darbe karşıtı protestolarda güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullanması sonucu hayatının kaybedenlerin sayısı 459'a ulaştı.

Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu'nun (AAPP) yayınladığı günlük verilere göre can kaybının 459'a ulaştığı ülkede gözaltı sayısı 2 bin 559, hakkında gözaltı kararı bulunan 119 kişinin ise gizlendiği belirtildi.

Şiddet eylemlerini her geçen gün artıran Myanmar ordusuna bağlı askerlerin geçtiğimiz gün sivil halkın yaşadığı evlere yabancı cisimler fırlattığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntüde askerlerden biri, kameranın uyguladıkları şiddeti kayda aldığını fark ederek elindeki sopayla kamerayı kırmaya çalışıyor.

Ordu güçleri, cumartesi günü 6'sı çocuk 114 kişinin hayatını kaybettiği protestolarda hayatını kaybeden Thae Maung Maung isimli 20 yaşındaki gencin cenazesindeki kalabalığa ateş açtı.

Pazar günü, Myanmar'ın en büyük ikinci şehri olan Mandalay şehrindeki protestolarda akıl almaz bir dehşet yaşandı. Görgü tanığı Aye Ko'nun (42) ifadelerine göre ordu güçlerine bağlı askerler bir protestocuyu yanan lastiklerin ortasına atarak ateşe verdi ve yardım etmek için yaklaşmak isteyenleri ise ateş açarak engelledi. Aye Ko, dehşet verici olayı "Geriye sadece kemikleri kaldı. Zalimce, vahşice ve insanlık dışı bir şey, adamı diri diri yaktılar. Askerler onu ateşe attığında yardım çığlıkları atıyordu" diye anlattı.

Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu'nun (AAPP) verdiği bilgilere göre Mandalay şehrinde 60'tan fazla ev askerler tarafından yakıldı. Kuruluş'a göre ordu, bu insanlık dışı şiddet eylemlerini bir korku ortamı yaratmak amacıyla maksatlı olarak gerçekleştiriyor.

12 Ülkenin Savunma Bakanları Kınama Yayınladı

ABD, Avustralya, Kanada, Almanya, Yunanistan, İtalya, Japonya, Danimarka, Hollanda, Yeni Zelanda, Güney Kore ve İngiltere savunma bakanları yayınladıkları ortak açıklamada Myanmar ordusunun silahsız protestoculara yönelik "ölümcül güç" kullanmasını kınadı.

Myanmar'da Cuntacı Dehşeti Artarak Sürüyor: Protestocucu Diri Diri Yaktılar