Myanmar'da Darbe Karşıtı Gösterilerde 12 Kişi Daha Öldürüldü

TAKİP ET

Myanmar'da askerî darbeye ve cuntanın seçilmiş hükûmet üyelerini gözaltına almasına karşı düzenlenen protestolara güvenlik güçlerinin müdahalesinde 12 kişi hayatını kaybetti.

AA'nın aktardığına göre Myanmar basını ve protestoları takip eden aktivistler, darbe karşıtı gösterilerin sürdüğü Magway kentinde güvenlik güçlerinin kalabalığa silahlı müdahalesi sonucu 8 kişinin öldüğünü, 8 kişinin de yaralandığını bildirdi. Aktivistler ayrıca Yangon, Mandalay, Taungu ve Bago kentlerinde de 4 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Binlerce kişinin askerî darbeyi protesto ettiği Mogok kentinde en az 30, Mandalay'da ise onlarca kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Can kayıplarından birinin meydana geldiği Yangon'un Kuzey Okkalapa ilçesinde de sabah saatlerinden bu yana en az 100 protestocunun gözaltına alındığı belirtildi. Göstericiler ölü sayılarının gün içinde artabileceğini belirtti.

Myanmar'daki Askerî Darbe

Myanmar ordusu, kendisine yakın siyasî grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atmasının ve ülkede siyasî gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiilî lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hâl (OHAL) ilan etmişti.

Türkiye, darbeyi kınamıştı. Batı ülkelerinden de darbeye yönelik çeşitli tepkiler ve eleştiriler gelmişti. Ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimî üyeleri Rusya ve Çin, Myanmar'da yaşananları ülkenin "iç meselesi" olarak yorumladığı için Konseyde darbenin kınanmasına ilişkin ortak bir karar alınamamıştı.

Myanmarlılar, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı. Güvenlik güçlerinin bu barışçıl gösterilere silahlı müdahalelerinde yaklaşık 70 gösterici hayatını kaybetti, 1500'ün üzerinde kişi ise hâlihazırda tutuklu.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükûmet yetkililerinin askerî mahkemede yargılanmaları devam ediyor.

Myanmar Darbe Askeri darbe Protesto Cunta BM BM Güvenlik Konseyi Darbe karşıtı gösteriler