Myanmar'da Darbe Karşıtı Örgütlenmeye Engel Olmak İçin İnternet Kapatıldı

TAKİP ET

Myanmar'da yönetime el koyan fiili lider San Suu Kyi Facebook'a erişim engeli getirdi.

Myanmar'da 8 Kasım 2020’de gerçekleşen seçimde hile yapıldığı gerekçesiyle yönetime el koyan orduya karşı düzenlenen protestolar devam ederken, askerler ülkedeki internet hizmetini kapattı. Netblocks İntrernet Gözlem grubu, internetin kapatıldığını ve bağlantı oranının normale kıyasla yüzde 16'ya indiğini duyurdu.

Yönetime el koyan ordu, halkın muhalefetini bastırmak amacıyla tüm servis sağlayacılarına Facebook’a erişim engeli getirmeleri talimatını verdi. Talimatın geçici olduğu ve 7 Şubat’a kadar süreceği aktarılırken kararın istikrar sağlamak adına alındığının da altı çizildi. Askeri yönetim, gösterilere engel olmak amacıyla daha önce de Twitter ve Instagram'ı kapatmıştı.

Facebook'ta Açıklama Yapıldı

Facebook'ta “Facebook’a erişimin şu anda bazı insanlar için kesintiye uğradığının farkındayız. İnsanların aileleriyle, arkadaşlarıyla iletişim kurabilmesi ve önemli bilgilere erişebilmesi için yetkilileri bağlantıyı yeniden kurmaya davet ediyoruz.” açıklaması yapıldı.

Myanmar'ın dört ana telekom şirketinden biri olan Norveç'li Telenor; tüm mobil operatörlerin, uluslararası ağ geçitlerinin ve internet servis sağlayıcılarının cuntadan Facebook’u 7 Şubat’a kadar engellemesi yönünde bir talimat aldıklarını söyledi. Telenor, direktife uyulduğunu ancak insan hakları ihlali konusunda ciddi endişeleri olduğunu söyledi.

Myanmar Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı Açıklama Yaptı

Myanmar Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Ülkenin istikrarı ve kamunun çıkarlarının korunması adına yalan haberlerin önlenebilmesi için' tedbire gerek duyulduğu savunuldu. Mobil servis sağlayıcıları internet verileri akşınını durdururken ses ve mesaj hizmetlerinin sürdürüleceği bilgisi verildi. 

Polis Yolları Kapattı 

Ülkenin en büyük kenti Yangon'da kalabalıklar askeri yönetime karşı sloganlar atarken, polis kent merkezine giden ana yolları kapattı. Bölgede otoriterliğe karşı meydan okuma sembolü haline gelen, Açlık Oyunları romanındaki üç parmak işareti yapıldı.

myanmar darbe facebook yasak engel internet