Myanmar'da Darbe Karşıtları 20 Yıl Hapis Cezasına Çarptırılacak

TAKİP ET

Myanmar ordusu, güvenlik güçlerinin görevlerini yerine getirmesini engelleyenlere 20 yıl, halk arasında korku ya da huzursuzluk yaratanlara ise 3 ile 7 yıl arasında hapis cezası verileceğini duyurdu.

Myanmar'da ordunun 1 Şubat'ta yaptığı darbenin ardından halk tarafından başlatılan darbe karşıtı gösteriler sürüyor. Göstericileri bastırmak isteyen Myanmar ordusu, "sözlü, yazılı, işaretlerle ya da görsel temsille" ordunun aleyhine nefret yarattığı tespit edilenler için ağır hapis ve para cezalarının uygulanacağını duyurdu.

Geçen hafta cumartesi günü darbeciler tarafından orduya tutuklama, arama yapma ve mahkeme kararı olmaksızın insanları 24 saatten fazla bir süre gözaltında tutma yetkisi verilmişti. Ayrıca cunta, ülke geneline yayılan darbe karşıtı gösterilerin sosyal medya aracılığıyla organize edilmesini önleyebilmek için dün de internete erişimi ülke çapında geçici bir süre durdurmuştu.

Myanmar'da Ne Olmuştu?

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020'deki seçimlerde hile yapıldığına ilişkin iddiaları ve kamuoyunda artan gerilimi bahane ederek 1 Şubat 2021'de sivil yönetime darbe yapmıştı. Bir yıllığına OHAL ilan eden cunta, ülkenin fiilî lideri Suu Çii başta olmak üzere birçok devlet görevlisi ve iktidar partisinin yöneticilerini gözaltına almıştı.

Birleşmiş Milletler teşkilatının yanı sıra uluslararası toplum, Myanmar'daki darbeyi kınarken Myanmar halkı da ülkede demokrasinin yeniden tesis edilmesi talebiyle 6 Şubat'tan itibaren protestolara başlamıştı. Polis, kimi yerlerde göstericilere müdahale etmiş, ordu ise kimi kentlerde sıkıyönetim ilan etmişti.

Myanmar Darbe Protesto Cunta