Nagehan Alçı: 2023 Öncesinde Kan Akabilir

TAKİP ET

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, iktidar ve muhalefeti parlamenter sisteme geçiş konusunda anlaşmaları konusunda uyarısını tekrar etti.

Nagehan Alçı geçtiğimiz günlerde Afganistan'dan dönmüş ve yayımladığı ilk yazısında  "İtiraf edeyim, Afganistan’dan döndüğümden beri bu gözler eski gözler değil. Öyle büyük bir sefalet, vahşet, ayakta kalma mücadelesi gördüm ki… Acının o kadar tarifsiz boyutlarına şahit oldum ki… Her şeye başka bakıyorum şimdi. Güçlü ve laik bir devletin önemini Afganistan gibi bir örneği yaşadıktan sonra çok daha iyi anlıyorsunuz" demişt.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in yaptığı "Cumhurbaşkanı adayı değilim, Başbakanlığa talibim" açıklamasının başlattığı tartışmanın önemli olduğunu belirten Alçı iktidar ve muhalefetin beraber hareket ederek parlamenter sisteme geçmeleri gerektiğini söylemişti.

Alçı, Haber Global'de yayımlanan ve Buket Aydın tarafından sunulan Tarafını Seç programında bu uyarılarını yineledi.

Kendisine yöneltilen "Başkanlık sistemi çağ dışı ve ucube" şeklinde bir yorum yapmıştı. İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş bir parlamenter sistem her alanda ülkemizin karşılaştığı sorunların anahtarıdır. sizin bahsettiğinizden mi bahsediyor acaba? Akşener'e katılıyor musunuz?" sorusuna yanıt veren Alçı, "Bunca zamandır hem Sayın Akşener hem de diğer muhalefet partileri genel başkanları iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş bir parlamenter sistemden bahsediyor ancak ortaya koydukları net bir metin yok. Geçen İyi Parti Genel Başkanı Akşener'in yardımcısı Şenol Sunat hanımefendi ile bir programa katıldım. Orada Şenol Hanım ortada nihai bir şey olmadığını söyledi. Ancak tarif ettiği Genelkurmay Başkanını seçebiliyor, MİT Başkanını seçebiliyor, yüksek yargıya isim seçebiliyor, zannedersem YÖK Başkanı'na da karar veriyor. En önemlisi cumhurbaşkanının nasıl seçileceğine istişare ile karar verileceği söyleniyor. Cumhurbaşkanını kimin seçeceği konusunda dahi netlik yoksa rica ediyorum muhalefet partileri siz nasıl bir güçlendirmeden söz ediyorsunuz? İYİ Parti'nin çizdiği cumhurbaşkanı profili eski cumhurbaşkanı profilini canlandırıyor" ifadelerinni kullandı.

Yaklaşan seçimlerin tehlikeli olduğunu belirten Alçı, "Haziran 2023 seçimleri hiçbir şekilde bir kazan-kaybet seçimi olamaz, kim kazanırsa kazansın. Bana diyorlar ki 'Muhalefet kazanacak, sen o yüzden dönüyorsun'. Bakın muhalefet ya da iktidar kazanması meselesi değil, kim kazanırsa kazansın bu seçimler böyle bir kutuplaşma bu kadar büyük bir tansiyonla ve devletin bu kadar güçlü, çekirdek bir şekilde mevdut durumda bir arada durmasıyla muhakkak bir kaybet-kaybet seçimidir. Hem kazanan için kaybet, hem kazanan için kaybet. Kan akabilir, tansiyon çok yükselir, sokaklardaki gerilimi kontrol edemezsiniz. Bunun sorumlusu hepimiz oluruz. O yüzden ben hem muhalefet hem iktidara muhakkak bir orta yol bulup, bir an önce, seçimlerden önce bir uzlaşı zemini yaratmaları çağrısında bulunuyorum. Bunun için hatta yalvarıyorum" dedi.

Nagehan Alçı 2023 Öncesinde Kan Akabilir