Nagehan Alçı: Yeni Sistemde Cumhurbaşkanı Sembolik Olmalı

TAKİP ET

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı yeni sisteme ilişkin bir yazı kaleme aldı.

HaberTürk'teki köşesinde "Millet İttifakı köprüden önceki son çıkışa dikkat etmeli" başlığıyla bir yazı kaleme alan Nagehan Alçı, "İtiraf edeyim, Afganistan’dan döndüğümden beri bu gözler eski gözler değil. Öyle büyük bir sefalet, vahşet, ayakta kalma mücadelesi gördüm ki… Acının o kadar tarifsiz boyutlarına şahit oldum ki… Her şeye başka bakıyorum şimdi. Güçlü ve laik bir devletin önemini Afganistan gibi bir örneği yaşadıktan sonra çok daha iyi anlıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

"Elbette aksayan çok şey var, demokratik hukuk devleti olmayı hala başaramadık. Ama güçlü bir devletiz. Bir geleneğimiz var. Bir millet olmayı başarmışız. Ekonomik olarak sıkıntılar yaşıyoruz ama kendi ayaklarımızın üzerinde durabiliyoruz" diyen Nagehan Alçı, Akşener'in "Cumhurbaşkanı adayı değilim, Başbakanlığa talibim" açıklamasının önemli bir tartışma başlattığını yazdı.

Parlamenter sisteme dönüşün hükümet ve muhalefet tarafından birlikte yapılması gerektiğini söyleyen Alçı, 2023 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçiminin ardından parlamenter sisteme dönüşün ihtimal dahilinde olmadığını iddia etti.

2023 seçiminin çok zorlu ve sert geçeceğini belirten Alçı, 1 Kasım 2015 öncesindeki sürecin yaşanabileceğini belirterek "O halde eğer muhalefetin istediği ve iktidar medyasında da nabız yoklandığı gibi Başbakanlık modeline geçilecekse şimdiden hazırlıklar başlamalı. Tam yetkisiz ve tamamen sembolik Cumhurbaşkanlığı makamı anayasal olarak planlanmalı. Eski parlamentarizmden farklı olarak Cumhurbaşkanı kesinlikle tam yetkisiz ve tam güçsüz olmalı" ifadelerini kullandı.

Yeni Sistemde Cumhurbaşkanı Sembolik Olmalı

Yeni sistemde Cumhurbaşkanılığı makamının devletin ve milletin birliğini temsil ederek yeniden Çankaya'ya taşınması gerektiğini belirten Alçı yazısında "Yeni sistemde Cumhurbaşkanı adeta Norveç Kralı gibi sembolik ve siyaset-üstü olmalı. İç politikanın p’si bile Çankaya’ya girmemeli. Yeni Cumhurbaşkanı’nı yeni parlamento seçmeli.

Devleti Başbakan yönetmeli. Başbakanlık makamı güçlü olmalı. Mevcut Beştepe külliyesinin yapımı zaten Başbakanlık merkez ofisi diye başlamıştı. Bu modele göre 25 Haziran 2023 seçimi yepyeni bir parlamentoyu belirler ve 301’i bulan hükümeti kurar. Hükümet kurulduktan sonra ancak bambaşka yeni hükümet kurulursa Başbakan düşer" ifadelerine yer verdi.

Nagehan Alçı Yeni Sistemde Cumhurbaşkanı Sembolik Olmalı