Nagehan Alçı'ya Konuşan Taliban Komutanı: Türkiye'yi Kanımızdan, Canımızdan Görüyoruz

TAKİP ET

Nagehan Alçı'ya konuşan Taliban komutanı Kari Selahaddin el-Eyyubi, dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı General Abdürreşid Dostum'un malikanesinde Taliban'ın Kabil, Kapisa, Pençşir ve Pervan bölgelerinin komutanı Kari Selahaddin el-Eyyubi ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Alçı'ya yaptığı açıklamalarda ülkenin Pençşir dahil tüm bölgelerinde hakimiyeti sağladıklarını belirten el-Eyyubi, devletin yeniden kurulma sürecinde olması nedeniyle bazı sorunlar olabileceğini ancak bu sorunların kısa sürede aşılacağına inandığını kaydetti.

Ülkede IŞİD ve El-Kaide gibi örgütlere kesinlikle müsamaha edilmeyeceğini belirten el-Eyyubi, Afganistan'ın komşularının bu konuda rahat olmalarını istedi.

ABD'nin 11 Eylül saldırılarının ardından gelip Afganistan'a yerleşmesinin asla unutulmayacağını belirten el-Eyyubi, "Afganistan’da El Kaide bundan sonra asla olmayacak. Biz mücahitler olarak 20 yıldır mücadele ediyoruz, bizim için mevki makam para hiç önemli değil. Önceki devlette dolarla maaşları, burada gördüğünüz gibi köşkleri vardı ama halka bakarsanız ayakkabısı ve yemeği yoktu. Biz işte o halkın yanındayız" dedi.

Nagehan Alçı'nın kardeşinin Türkiye'de olduğunu aktardığı el-Eyyubi, kardeşinin nerede olduğuna ilişkin soruya yanıt vermedi.

Öncelikle Türk Olduğumuz İçin 'Ne Mutlu Türk'üm Diyene' Diyorum

Türkiye'ye yönelik olarak "Biz öncelikle Türk olduğumuz için, Ne Mutlu Türküm diyene diyorum. Türkiye’nin Afganistan’ın yanında olmasını istiyoruz" diyen el-Eyyubi, "Afganistan halkı çok eziyet çekti, çok şehit verdi, yıprandı. Her mezarlıkta şehit her evde yetim çocuk var. Ekonomik sıkıntımız da çok. Her yerde bombalı saldırılar yaptılar. Tek umudumuz Türkiye’nin Afganistan’ın yanında olması. Özellikle Türklerin yaşadığı kuzey bölgelerine önem vermesini istiyoruz. İki ülke arasını bozmak isteyenler var. Onların sözleri dikkate alınmamalı. Türkiye’den Afganistan’a dostluk bekliyoruz. Diplomasi olarak yakın olmasını, Emareti İslami’yi desteklemesini istiyoruz. Biz Türkiye’yi kanımızdan, canımızdan görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Nagehan Alçı'nın "Biraz önce zikrettiğiniz 'Ne mutlu Türk’üm diyene' modern ve laik Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüdür. Nasıl bakıyorsunuz Atatürk'e?" sözüne ise el-Eyyubi, "Atatürk mevzusunda fazla bir bilgim yok ama inşallah gelecekte onun hakkında da okuyup öğreneceğim. Emareti İslami içinde Türklerin sayısı hiç az değil. Yaklaşık 31 ila 33 bin Türk asker var" yanıtını verdi.

Röportajın tamamı için tıklayınız.

Nagehan Alçı'ya Konuşan Taliban Komutanı Türkiye’yi Kanımızdan Canımızdan Görüyoruz