Naim Süleymanoğlu 4 Yıl Önce Bugün Vefat Etti

TAKİP ET

Tüm zamanların en iyi haltercisi olarak gösterilen "Cem Herkülü" Naim Süleymanoğlu, 4 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu.

Komünist Bulgaristan yönetimi tarafından soykırıma varan sistematik insan hakları ihlallerine maruz kalan Bulgaristan Türklerinin sesini tüm dünyaya duyuran Türk halterci "Cep Herkülü" Naim Süleymanoğlu, 4 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu.

Tüm zamanların en büyük haltercisi olarak kabul edilen Naim Süleymanoğlu, 1967'de Bulgaristan, Kırcaali'de dünyaya geldi. Ufak tefek yapısına karşın çok güçlü bir bünyeye sahip olması nedeniyle "Cep Herkülü" lakabını alan Süleymanoğlu, haltere 9 yaşında başladı.

15 Yaşında Dünya Rekortmeni

Henüz 15 yaşında Brezilya Dünya Gençler Halter Şampiyonası'nda iki altın madalya alan Naim, ertesi sene rekor kırarak en genç dünya rekortmeni unvanı alacak, sonraki yıllarda da birçok madalya alacak, dünya rekoru kıracaktı.

Bulgar Komünistleri Tarafından Adı "Naum Shalamanov" Olarak Değiştirildi

1984 senesinde silkmede kendi ağırlığının üç mislini kaldıran ikinci halterci olarak tarihe geçen Naim, kariyeri boyunca tam 46 defa dünya rekoru kırdı. Bulgaristan Komünist Partisi'nin Türklere yönelen ırkçı "Soya Dönüş Operasyonu" ile ismi Naum Shalamanov olarak değiştirilen Naim, 1986 yılında Melbourne'de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Türkiye büyükelçiliğine sığınarak anavatana geldi.

Bulgaristan Komünist Partisi ajanlarının elinden kurtularak Türk Büyükelçiliği'ne gelebilmesi konusunda Türk milliyetçileriyle birlikte yaşadığı serüven, 2019 yılında çevrilen "Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu" filminde anlatıldı. Turgut Özal'ın devreye girmesiyle Türkiye'ye gelen Naim, ay yıldızlı mayoyla birçok başarıya imza attı ve Time dergisine kapak olan ilk Türk sporcu oldu.

Bulgaristan Türklerinin Uğradığı İnsan Hakları İhlallerini Tüm Dünyaya Duyurdu

Bulgaristan Türklerinin uğradığı insan hakları ihlallerini tüm dünyaya duyuran Türk, tüm zamanların en büyük haltercisi, Cep Herkülü Naim, 18 Kasım 2017'de Ankara'da tedavi gördüğü hastanede karaciğer yetmezliği nedeniyle hayata gözlerini yumdu. 

Naim Süleymanoğlu'nun adı, başkent Ankara'da Çankaya ilçesinde bir caddeye verildi.

 

Naim Süleymanoğlu 4 Yıl Önce Bugün Vefat Etti tamgatürk