Nancy Pelosi: Dağlık Karabağ Çatışmasından Azerbaycan Kadar Türkiye'yi de Sorumlu Tutuyoruz

TAKİP ET

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Dağlık Karabağ sorunundan Türkiye'yi de Azerbaycan kadar sorumlu tuttuklarını söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi dün, Ermenistan'ı ziyaret etti.

Ermenistan'daki sözde soykırım anıtına ağlayarak çiçek bırakan Pelosi, Azerbaycan'ın kendi toprağını işgalden kurtarmaya yönelik girişimlerini "yasa dışı saldırılar" olarak niteledi.

Ermenistan'ın Rus güdümündeki askeri pakt olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ne üyeliğine ilişkin "Diğer kuruluşlarla ilişkileri Ermenistan'a kalmış" diyen Pelosi, Rus müttefiki olduğunu bildikleri Ermenistan'a desteklerinin devam edeceğini açıkça söyledi.

Pelosi daha da ileri giderek ABD Kongresi olarak Dağlık Karabağ'daki çatışmadan Azerbaycan kadar Türkiye'yi de sorumlu tutmaya çalıştıklarını söyledi.

Rusya ve İran'ın Müttefikine Amerikan Desteği

Ermenistan, İran ve Rusya'nın sıkı bir müttefiki olmasına rağmen Ermeni oylarını alma gayretindeki ABD'li Demokratlardan geniş bir destek görüyor. ABD'de yerleşen Türk karşıtlığı nedeniyle ülkenin alenen düşmanlık yapan ülkelerle sıkı ilişkiler geliştiren Ermenistan'ı desteklemesi eleştirilere konu oluyor.

Pelosi'nin İndiği Havalimanı Dahi Rus Askerlerinin Koruması Altında

Ayrıca, Nancy Pelosi'nin uçağının iniş yaptığı Erivan Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğini dahi Rus sınır muhafızları sağlıyor. Bunun yanı sıra havalimanında Rus istihbarat örgütü FSB'nin bir ofisi yer alıyor.

Ziyareti eleştiren Hudson Institute uzmanı Michael Doran, Pelosi'ye hitaben "Ermenistan Rusya'nın uydusu ve İran'ın müttefiki. Bu iki ülkenin Güney Kafkasya'da hakimiyet kurmalarına yardımcı oluyor. Siz 2006'da isteğimiz dışında Suriye'ye gittiğinizde ben Beyaz Saray'da Orta Doğu biriminin başındaydım. Esad'la görüşmeniz nasıl sonuçlandı?" paylaşımını yaparak Pelosi'nin gezinin yanlış bir yönlendirme sonucu yapıldığını söyledi.

 

nancy pelosi dağlık karabağ çatışmasından azerbaycan kadar türkiye sorumlu tutuyoruz