NASA: Salda Gölü Mars'a Dair Fikir Verecek

TAKİP ET

NASA Mars'taki Jezero Krateri'nde yaşam izini arayacak uzay aracı Perseverance'ı göndermeye hazırlanırken, benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olan Burdur'daki Salda Gölü'ndeki araştırma sonuçlarını paylaştı.

NASA’nın 30 Temmuz 2020’de gönderdiği uzay aracı Perseverance, 190 milyon kilometre yolculuğun ardından dün akşam saat 23.56’da Mars’a iniş yaptı. Jezero adlı kratere inen Perseverance, 2030’lu yıllarda yeniden Dünya’ya dönüşünde kaya parçaları getirecek. Kızıl Gezegen’de kalışı süresince de geçmiş yaşam izlerini araştıracak.

NASA dün, Twitter’dan Jezero Krateri’ndeki benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olan Burdur’daki Salda Gölü’ndeki araştırma sonuçlarını da paylaştı. Salda Gölü ve Jezero Krateri’nin fotoğrafının olduğu paylaşımda, “Mars’a geri sayım başladı! NASA Perseverance gezgininin Jezero Krateri’ne sadece bir gün sonra temas edeceğine inanmak öyle zor ki. Kratere kimse ayak basmadı ama Türkiye’deki Salda Gölü sayesinde neler bekleyebileceğimiz konusunda fikirlerimiz var” denildi.

Salda Gölü'nün Önemi Ne?

''Mars’ta Jezero Krateri’ndeki yaşam arayışında Salda Gölü neden önemli?'' sorusuna 2007’den beri Salda Gölü’nde araştırmalar yapan ve geçen sene NASA adına Salda’da çalışma yürüten bilim insanlarından İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Çelik Balcı tarafından açıklama geldi. Balcı, “Mars’ta yaşamın var olup olmadığının anlaşılması dünyada Mars’a benzerlik sergileyen jeolojik alanlardaki çevresel ve kimyasal koşulların derinlemesine ve detaylı bir şekilde anlaşılmasına bağlı. NASA’nın Mars’a gönderdiği araç 3.5 milyar yıl önce var olduğu düşünülen bir gölün kalıntılarına inecek yani Jezero Krateri’ne. Salda Gölü’nün içerdiği değişik alüvyon, yelpaze ve delta gibi ortamlar Jezero Krateri ile benzerlikler taşıyor. Salda, Jezero’nun kıyılarında tespit edilen karbonatlara mineralojik olarak da benziyor. Çalışmalarımızla Salda Gölü’ndeki biyolojik mikroorganizmalarla oluşan kayaç yapılarını inceledik. Yani burada biyolojik parmak izlerini araştırdık. Mars’ta da yaşamın parmak izlerini arıyoruz.” dedi.

Araştırmacılar, NASA’nın Mars Keşif Gezgini’nden alınan verileri kullanarak, bilim adamlarının eski bir gölün kıyı şeridi olduğuna inandıkları Jezero Krateri’nin batı kenarlarında bir su havzası mineralleri ve muhtemelen karbonat karışımı tespit etti. Horgan ve meslektaşları, bu birikintilerin Salda Gölü’ndekilere benzer olup olmadığını öğrenmeyi amaçlıyor. 

mars NASA salda göl perseverance