NASA'nın Mars'a Yolladığı "Perseverance" Başarılı Bir Şekilde İndi

TAKİP ET

NASA, "Perseverance" adlı keşif aracının Mars yüzeyine başarılı şekilde indiğini duyurdu.

NASA’nın "Mars 2020" misyonu kapsamında Kızıl Gezegen’e gönderilen uzay aracı "Perseverance" (Azim) yaklaşık 7 ay süren yolculuğunun ardından Mars’a indi. Toplam 2 milyar 400 milyon Amerikan Doları (16 milyar 728 milyon Türk Lirası) maliyetle gönderilen Perseverance, sağlıklı olduğuna dair Mars'tan Dünya'ya ilk sinyalini iletti.

Perseverance, taşıdığı üç mini çiple Türkiye’den 2 buçuk milyonu aşkın kişinin adını da Mars'a götürdü.

İşte aracın Dünya'ya gönderdiği ilk görüntüler:

Bilim insanları Perseverance'ın indiği kraterin içinde 3 buçuk milyar yıl önce bir ırmak bulunduğunu ve bu ırmağın aynı bölgedeki bir göle aktığını tahmin ediyor. 

NASA'nın Mars'a gönderdiği beşinci araç olan Perseverance, indiği bölgede muhtemel bir mikrobiyal yaşamın izlerini sürerek uzun yıllar boyunca araştırma yapacak. Araç, topladığı örneklerle birlikte 2030'larda Dünya'ya dönecek. Mars'taki çalışmaları boyunca göndereceği veriler ise uzay ve havacılık alanında faaliyetler yürüten çeşitli kurumlar tarafından değerlendirilecek.

Geçen yılın Temmuz'unda Dünya'dan fırlatılan Perseverance, iki metre uzunluğunda robotik bir kol, 19 kamera ve iki mikrofonla donatıldı. Araç ayrıca, "Ingenuity" (Yaratıcılık) adı verilen küçük bir helikopteri de Mars‘a taşıdı. Bu helikopter, faaliyete geçtiği takdirde dünyadan gönderilip farklı bir gezegende uçan ilk hava aracı olacak. Ancak bilim insanları, Mars atmosferinin yoğunluğunun Dünya'dakinin yalnızca yüzde biri kadar olması sebebiyle bu uçuşun kolay olmayacağını biliyor.

NASA yetkilileri, Ingenuity'nin uçuşunun bir bilimsel araştırmaya hizmet etmeyeceğini; bunun yalnızca Mars'ta uçmanın mümkün olduğunu kanıtlamak için yapıldığını bildiriyor. 

#CountdownToMars NASA Mars Perseverance Uzay Aracı Uzay Keşif Aracı