NATO: Afganistan'da Ebediyen Kalmak Gibi Bir Planımız Hiç Olmadı

TAKİP ET

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Taliban'ın ele geçirdiği Afganistan'a ilişkin açıklama yaptı.

Afganistan'daki gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ülkedeki durumun son derece üzücü ve kaygı verici olduğunu söyledi.

"Kabil’de önceliğimiz tahliyelerin başarılı bir şekilde tamamlanması" diyen Stoltenberg, "Özellikle Türkiye, İngiltere ve ABD’ye teşekkür ediyorum" dedi. Daha önce de Pentagon'dan Kabil Havalimanı'ndaki duruma ilişkin Türk askeri ile yakın çalışıldığına yönelik bir açıklama gelmişti.

"Afganistan’dan ayrılmak isteyen herkes mutlaka izin verilmeli. Sınırlar, hava ve kara yolları mutlaka açılmalı. Ülkeden ayrılmak isteyen Afgan vatandaşların güven ve haysiyet içinde bunu gerçekleştirebilmeli" diyen Stoltenberg Afganistan'da barış içerisinde bir devir teslim olmasını istediklerini kaydetti.

İntikam güdülmesine karşı olduklarını belirten Stoltenberg, "Yeni Afganistan hükümeti bir an önce kurulmalı. Afgan halkının ve Afgan kadınlarının tüm insanı haklarına saygı gösterilmeli. Afganistan’da yeniden bir korku iklimi ve dünyanın geri kalanından izolasyon yaşanmamalı" ifadelerini kullandı.

Taliban'ın ülkede kontrolü tekrar ele geçireceğini başından beri bildiklerini söyleyen Stoltenberg, "Askeri varlığımızı bitirmeye karar verdiğimizde bu açıkça dile getirilmişti. Ancak çöküşün hızı sürpriz oldu. Ancak müttefikler, farkındalık içinde riski aldı çünkü alternatifin sınırlı bir askeri varlıkla devam etmek değil, NATO birliklerinin ve güçlerinin sayısını artırarak daha fazla savaşa girmek olduğunu biliyorlardı" diye konuştu.

NATO Afganistan'da Ebediyen Kalmak Gibi Bir Planımız Hiç Olmadı