NATO Afganistan'dan Çekiliyor, Taliban Şiddetini Artırırken Çin ve Rusya Kabil'le Yakınlaşıyor

TAKİP ET

Afganistan'da Taliban, Kabil hükümeti arasında çatışmalar sürerken NATO ülkeden çekiliyor.

Afganistan'ın başkenti Kabil'in Sar-i Kariz ve Golai Davahane bölgelerinde Taliban tarafından arka arkaya bombalı saldırılar gerçekleştirildi. Kabil hükümetinin açıkladığı rakamlara göre 10 sivil hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı.

Taliban'ın Kabil hükümetine yönelik saldırıları giderek yoğunlaşıyor. Dooha Anlaşması kapsamında ABD güçlerinin 1 Mayıs itibarıyla ülkeden tamamıyla çekilmesine karar verilmiş, barış sebebiyle Taliban il ve ilçe merkezlerine saldırılarına genel olarak ara vermiş ve ABD'de Biden'ın iş başına gelmesiyle birlikte çekilme süreci Eylül ayına kadar uzatıldığı duyurulmuştu. ABD'nin 1 Mayıs'ta çekilmemesi üzerine Taliban ülke genelinde il ve ilçe merkezlerini sivil ve askeri noktalar üzerinden kanlı saldırılarla hedef almaya başlamıştı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise dün yaptığı açıklamada NATO'nun Afganistan görevini son verdiğini açıkladı. 

NATO'nun adım adım çekildiği Afganistan'da İran'dan Çin'e kadar birçok dikta idaresi askeri varlığını yerleştirmek istiyor. İran, Fatımiyyun Tugayları gibi Şii militanları Afganistan'a sokmak niyetinde. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada Fatımiyyun'u kast ederek "Bu güçler, şayet Afganistan hükümeti onları kullanmak isterse, Afganistan'a yardım edebilecek en iyi güçlerdir" dedi.

Çin'in de Afganistan'a yerleşmeye yönelik çalışmaları biliniyor. Kabil hükümetinin Dışişleri Bakanı Hanif Atmar, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile yaptığı görüşmede terörle mücadele hususunu konuştuklarını belirterek Çin'den askeri destek istediklerini açıklamıştı.

Asya'da giderek Çin'e gebe kalan Rusya da Afganistan konusunda Çin ile bir yarışa girebilir. Zira Kabil hükümetinin Rusya'dan silah ve benzeri askeri yardım talep ettiği biliniyor.

NATO Afganistan'dan Çekiliyor Taliban Şiddetini Artırırken Çin ve Rusya Kabil'le Yakınlaşıyor