NATO: Afganistan'dan Doğru Zaman Gelmeden Çekilmeyeceğiz

TAKİP ET

Genel Sekreter Stoltenberg, NATO'nun Afganistan'da gereğinden fazla kalmak istemediğini ve çekilmek için doğru zamanı beklediğini söyledi.

ABD ile Taliban arasında geçtiğimiz yıl imza edilen barış antlaşmasının öngördüğü şekilde NATO güçlerinin ülkeden çekilmesi noktasındaki konuya NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg açıklık getirdi.

Stoltenberg, barış antlaşmasının Taliban'a bazı yükümlülükler yüklediğini ve 'bir çekilme durumunun söz konusu olabilmesi' için gerekli adımların atılmasının beklendiğini dile getirdi. Mayıs ayında gerçekleşebileceği konuşulan çekilme için önkoşulun ise 'Taliban'ın uluslararası teröristlerle tüm bağını kesmesi' olduğunu ifade etti.

NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde Afganistan konusunu ele alan Stoltenberg, "Ortak hedefimiz net: Afganistan bir daha asla teröristlerin ülkelerimize saldırabilmek için serbestçe hareket edebildikleri güvenli bir liman olmamalı… Hiç bir müttefik Afganistan'da gerektiğinden fazla kalmak istemiyor. Ama doğru an gelmeden çekilmeyeceğiz" diye konuştu.

Barış antlaşmasının yürürlükte kalması için Mayıs ayına dek ABD'nin bütün güçlerini Afganistan'dan çekmiş olması gerekiyor. ABD, antlaşmanın imzalandığı 29 Şubat tarihinden bu yana bölgede bulunan 13 bin askerlik gücünü 2 bin 500'e kadar düşürdü.

nato jens stoltenberg abd taliban barış antlaşması afganistan terör uluslararası teröristler çekilmeyeceğiz