NATO'da İsveç'e Yeşil Işık Yakılması İçin Israrlar Sürüyor: Zirve Öncesindeki Görüşmeye Erdoğan da Katılacak

TAKİP ET

NATO, Temmuz ayında düzenlenecek zirveden önce Belçika Brüksel'de İsveç'in üyelik sürecini hızlandırmak amacıyla bir toplantı düzenleyecek.

NATO, Temmuz ayında düzenlenecek zirveden önce Belçika Brüksel'de İsveç'in üyelik sürecini hızlandırmak amacıyla bir toplantı düzenleyecek.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantıya üye ülkelerin Dışişleri Bakanlarıyla birlikte istihbarat şeflerinin ve güvenlik danışmanlarının da katılacağını iletti. Stoltenberg,  toplantıya AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ayrıca katılacağını bildirdi.

11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO Zirvesinde önce Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması için çağrılar artıyor. Brüksel'de düzenlenen son toplantıya katılan Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, İsveç'in geçen yıl Türkiye ile imzaladığı muhtıra kapsamındaki taahhütlerini "somut şekilde" yerine getirdiği takdirde NATO üyesi olabileceğini müttefiklere ilettiklerini söylemişti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de İsveç'in Türkiye'ye karşı yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve artık İttifak'a üye olmaya hazır olduğunu tekrarlamıştı.

Türkiye Finlandiya ile birlikte Mayıs 2022’de NATO'ya üyelik için başvuruda bulunan İsveç'ten terör örgütleriyle mücadele konusunda daha somut adımlar beklemeyi sürdürüyor.  Finlandiya'ya dair tereddütlerin geri çekilmesinin ardından Finlandiya NATO'ya 31. üye olarak katılmış ancak İsveç'e yine yeşil ışık yakılmamıştı.

İsveç'te Haziran ayının başında yürürlüğe giren yeni terörle mücadele yasaları uyarınca ülkede terör örgütlerine üye olmak, üye olanlara maddi destek sağlamak ya da bu örgütleri herhangi bir biçimde desteklemek, uzun hapis cezaları ile yargılanmanın yolunu açacak şekilde ağır suç kapsamına alınmıştı. İsveç'te yeni yasaların yürürlüğe girmesinin ardından geçen hafta PKK'ya finansman sağlama girişiminde bulunmakla suçlanan bir kişi mahkemeye çıkmıştı.

 

NATO İsveç Recep Tayyip Erdoğan Finlandiya Stoltenberg jens stoltenberg