NATO Genel Sekreteri: AB'nin Cephelerini AB Üyesi Olmayan NATO Üyeleri Savunuyor

TAKİP ET

Stoltenberg, stratejik özerklik taleplerine bakışını "Tek başına bir AB'ye inanmıyorum. Tek başına bir Kuzey Amerika'ya da inanmıyorum. NATO içinde stratejik dayanışma içinde birlikte olan Kuzey Amerika ve Avrupa'ya inanıyorum" sözleriyle özetledi.

Fransa başta olmak üzere bazı Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinden gelen NATO içinde 'stratejik özerklik' talebine dair NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, önemli açıklamalarda bulundu. AB'nin Avrupa'yı tek başına savunmayacağının altını çizen Stoltenberg, NATO'nun bölgedeki önemini açıkladı. 

AFP ajansına konuşan NATO Genel Sekreteri, AB nüfusunun yüzde 90'ı aşkın bölümünün NATO üyesi bir ülkede yaşadığını, ancak AB üyesi ülkelerin, NATO savunma harcamalarının sadece yüzde 20'sini karşıladığını hatırlatarak 'stratejik özerklik' yerine 'stratejik dayanışma' kavramının ön plana çıkartılması gerektiğini kaydetti.

Aynı zamanda eski Norveç Başbakanı olan Stoltenberg, AB cephelerinin ABD, Kanada, İngiltere ve Türkiye gibi AB üyesi olmayan NATO üyeleri tarafından savunulduğunu ifade etti. Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta uluslararası terörizme karşı verdiği mücadelenin önemini vurgulayarak Avrupa'ya yönelebilecek tehditlerinin bu yolla önüne geçildiğini söyledi.

"Ancak en önemlisi, konunun siyasi boyutu. Çünkü Avrupa ile Kuzey Amerika arasındaki bağları zayıflatmaya, bölmeye yönelik her tür girişim sadece NATO'yu değil, Avrupa'yı da bölecektir" diye konuşan Stoltenberg, AB üyelerinin savunma harcamalarını genişletmesini ise destekleğini belirtti. Stoltenberg, konuya dair "Savunma harcamalarının artırılması, yeni askeri kapasiteler yaratılması ve Avrupa savunma sanayisindeki parçalı görünüme karşı önlemler alınması Avrupa'nın güvenliği için, transatlantik güvenlik için, hepimiz için iyi bir şey. Sonuçta NATO'yu tamamlayıcı özellik taşıdığı sürece tüm bu çabaları memnuniyetle karşılıyoruz. Ama AB Avrupa'yı savunamaz" dedi.

nato ab avrupa birliği türkiye nato üyeleri abd kanada ingiltere fransa stratejik özerklik talebi