NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Özgürlüklere, Hong Kong'a ve Azınlıklara Baskı Uygulayan Çin Tehdidine İttifak Olarak Yanıt Vermeliyiz

TAKİP ET

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenecek olan NATO Zirvesi öncesinde konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, önemli açıklamalarda bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, saldırgan tutumu ve dikta rejimlerini korur tavrıyla özgür dünya için tehdit oluşturan Çin'e karşı ittifak olarak birlikte cevap verilmesi gerektiğini belirtti.

Rusya ile ilişkilerin Ukrayna, Gürcistan gibi meseleler nedeniyle kötüye gittiğini belirten Stoltenberg, "Rusya ile ilişkilerimiz Soğuk Savaş'tan beri en düşük seviyesinde. Bunun nedeni Rusya'nın saldırgan eylemleri. İnanıyorum ki liderler Rusya'ya yönelik 'diyalog ile birleştirilmiş güçlü savunma' şeklindeki ikili yaklaşımımızı teyit edecek" dedi.

Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nın güvenliğini sağlama konusunda konuşan Stoltenberg, "Havaalanı dahil kritik altyapıların nasıl sürdürülebilir olacağı konusunda da çalışıyoruz. NATO destek sağlamayı planlıyor. Kabil'de uluslararası bir havalimanını nasıl sürdürülebilir yapacağımız konusunda ABD ve Türkiye gibi bazı NATO ülkeleri de doğrudan diyalog içindeler. Bu hem NATO müttefikleri hem de tüm uluslararası camia için diplomatik mevcudiyet ve yardımların devamı bakımından önemli" dedi.

Stoltenberg, Doğu Türkistan Türklerine yönelik sistematik bir soykırım uygulamakta olan Çin ile ilgili olarak ise "Çin konusunda da yine iklim krizi ve silah kontrolü gibi konularda fırsatlar mevcut. Ancak görüyoruz ki Çin askeri büyümesine ve teknolojisine çok ciddi yatırım yapıyor, üstelik altyapı yatırımları ile de Afrika'da Avrupa'da her yerde varlık oluşturuyor. Değerlerimizi paylaşmayan, özgürlüklere, Hong Kong'a ve azınlıklarına baskı uygulayan Çin'in hem içerde hem dışarıda aldığı bu baskılayıcı tutum bizim de güvenliğimize bir risk oluşturuyor" dedi. Çin bir düşman olmasa da güvenlik tehdidi olduğunu belirten Stoltenberg, NATO'nun Çin'e ittifak olarak cevap vermesi gerektiğini kaydetti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Özgürlüklere Hong Kong'a ve Azınlıklara Baskı Uygulayan Çin Tehdidine İttifak Olarak Yanıt Vermeliyiz