NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye'nin Finlandiya Kararını Memnuniyetle Karşılıyoruz

TAKİP ET

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen ile bir araya geldiği basın toplantısında, Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO'ya katılma sürecine verdiği onay kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen ile bir araya geldiği basın toplantısında, Türkiye’nin Finlandiya'nın NATO'ya katılma sürecine verdiği onay kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Stoltenberg, iki İskandinav ülkenin NATO’ya katılım protokollerinin imzalanmasının ardından parlamentolar tarafından da onaylanması gerektiğini hatırlatıp, “TBMM’nin onay konusunda hızlı bir karar almasını temenni ediyorum.” diyerek İsveç’in de yakın gelecekte tam üye olmasını sağlamak için çok çalışacaklarını vurguladı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise geçen hafta AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede Türkiye’nin desteğini aldıklarını belirtmişti. Niinistö ayrıca parlamentosunda 28 Şubat’ta yapılacak olan NATO’ya üyelik oylamasına işaret ederek, “Parlamento bu kararı verecek.” ifadesini kullanmıştı.

‘İsveç'i En Yakın Ortağımız Olarak Görüyoruz; NATO Üyeliğine Birlikte Başvurduk’

Haavisto ise Türkiye’nin kararının kendilerini çok sevindirdiğini belirterek, Macaristan parlamentosundan da onay beklediklerini ifade etti. Macaristan’ın onayıyla sürecin daha da hızlanacağını kaydeden Haavisto, “İsveç’i en yakın ortağımız olarak görüyoruz. NATO üyeliğine birlikte başvurduk. Temmuzda Vilnius’ta düzenlenecek zirveye üye ülkeler olarak girmeyi umuyoruz” diye konuştu.

Haavisto ayrıca Finlandiya’nın NATO üyeliğini tamamlanmış görmediklerini belirterek, “Finlandiyalılar güvenlik odaklı insanlardır ve başvuru sürecinde güvenliğimizi garanti eden ülkelere çok müteşekkiriz” dedi. Bu nedenle İsveç’in de bir an önce NATO’ya katılmasını istediklerini vurguladı.

Kaikkonen ise Finlandiya’nın güçlü bir savunma altyapısına sahip olduğunu belirterek, “Kuzey Avrupa’nın güvenliğine katkı sağlıyoruz. Bu bir ‘kazan-kazan’ durumu. Hem NATO hem de Finlandiya kazanıyor.” ifadelerini kullandı. Aynı şekilde İsveç’in de NATO’ya katılmasının hem ittifaka hem de bölgeye fayda sağlayacağını söyledi.

Kaikkonen son olarak İsveç’in de aynı anda üye olacağını umduklarını ancak şimdi bunun mümkün olmadığını belirtti. Bu yüzden İsveç’in mümkün olan en kısa sürede üye olması için çok çalışacaklarını dile getirdi.

(AA)

 

jens stoltenberg Finlandiya isveç nato