NATO Savunma Bakanları Toplantısında Gündem Afganistan

TAKİP ET

17-18 Şubat'ta yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısında, Afganistan'daki NATO varlığının geleceği bir karara bağlanacak.

Söz konusu toplantı, Çin virüsünün sebep olduğu büyük salgından ötürü video konferans yoluyla yapılacak. NATO'nun Genel Sekreteri Stoltenberg, İttifak'ın Afganistan'daki varlığına ilişkin istişarelerin sürdüğünü beyan ederken bütün müttefiklerin barış sürecini desteklediğini vurguladı. 

"Şu mesajı vermek istiyorum. Taliban şiddeti azaltmalıdır. İyi niyetle görüşmeler yapıp El Kaide gibi uluslararası terör gruplarıyla çalışmayarak taahhütlerine bağlı kalmalıdır." sözleriyle Afganistan'daki bütün tarafların söz konusu barış sürecini tarihî bir fırsat bilmesi ve barış amacıyla yürütülen müzakerelerde iyi niyetin hâkim olması gerektiğini ifade eden Stoltenberg, NATO'nun sahadaki gelişmeleri takip etmeyi sürdüreceğini de belirtti.

ABD'nin Taliban ile yaptığı anlaşmaya göre Afganistan'da bulunan bütün uluslararası askerlerin 1 Mayıs'tan itibaren çekilmesinin gerçekten mümkün olup olmadığına ilişkin Genel Sekreter'in değerlendirmesi ihtiyatlı oldu:

"Gerektiğinden fazla kalmakla gereğinden erken ayrılma arasında doğru dengeyi bulmalıyız. Afganistan'ın yeniden terör örgütlerinin sığınacağı bir liman haline dönüşmesine izin veremeyiz. Asker sayılarını sürekli değerlendireceğiz. Mevcudiyetimizi ciddi şekilde azaltmıştık. Birkaç yıl önce 130 bin askerimiz muharip harekatlardaydı. Şu anda 10 bin civarında ve eğitim ve danışmanlık misyonundalar. Nispeten az bir sayıyla orada bulunabilmemiz Afganistanlıların kendi kapasitelerini oluşturmalarına yardım etmemiz sayesinde mümkün oldu."

Afganistan'daki şiddetin sorumlusu olarak Taliban'ı işaret eden Stoltenberg, "İstişare edeceğiz, koordinasyon içinde hareket edeceğiz ve kararları birlikte alacağız. Müttefikler olarak Afganistan'a birlikte gittik, birlikte ayarlamalar yapacağız ve zamanı geldiğinde birlikte ayrılacağız." diyerek NATO'nun çekilme konusuna ihtiyatlı yaklaştığını bir kere daha göstermiş oldu.

SAVUNMA BAKANLARININ GÜNDEMİ

Stoltenberg'e göre bakanlar, ayrıca Irak'taki NATO misyonunun genişletilmesi hususunda karar alabilir. Böylelikle daha fazla NATO personeli, Irak'ta eğitim ve danışmanlık faaliyetleri yürütebilecek. Ancak böyle bir karar, Irak Hükûmeti'nin talebi doğrultusunda ve aynı zamanda Küresel Koalisyon ile yapılacak istişare neticesinde alınabilecektr. Bu konuya ilişkin Stoltenberg, Irak'taki NATO misyonunu aşamalı olarak genişleteceklerini belirtti: "Böylece DEAŞ'ın geri dönmesini engellemiş olacağız."

Öte yandan NATO'nun savunma harcamalarına değinen Genel Sekreter, savunma harcamalarının arka arkaya arttığı yedinci yıl olarak 2021'in tarihe geçeceğini söyledi.

NATO ISAF Afganistan Taliban Savunma Bakanları Toplantısı