NATO: Tarihimizde İlk Kez Mukabele Kuvveti'ni Etkinleştiriyoruz

TAKİP ET

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimine ilişkin NATO'dan açıklama geldi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimine ilişkin Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ile birlikte basın açıklaması yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Putin barışı yok ettti. Belarus işgale yardım ediyor. Ukrayna'nın yanındayız" dedi.

NATO'nun bir "savunma ittifakı" olduğunu belirten Stoltenberg, "Topraklarımızı sonuna kadar müdafaa edeceğiz. Rusya ile savaş niyetimiz yok" şeklinde konuştu.

Ukrayna'ya asker göndererek ya da Ukrayna hava sahasında uçaklarını uçurarak çatışmanın tarafı olmayacaklarını belirten Stoltenberg, "Bugün, tarihimizde ilk kez NATO Mukabele Kuvveti'ni aktif hale getiriyoruz" ifadelerini kullandı. Stoltenberg bu kapsamda Fransız birliklerinin Romanya'ya konuşlandırıldığını ifade etti. 

Polonya lideri Duda ise askeri müdahalenin önünü açacağı gerekçesiyle Ukrayna'ya herhangi bir savaş uçağı ya da uçak göndermeyeceklerini açıkladı. Duda, NATO'nun çatışmanın bir parçası olmadığını belirterek "Ukrayna’ya insani yardım yapıyoruz ancak Ukrayna hava sahasına savaş uçağı göndermiyoruz" dedi.

nato polonya jens Stoltenberg Andrzej Duda ukrayna rusya