NATO'dan Rusya'ya Gözdağı: Balkanlar'da Defender Europe-21 Tatbikatı

TAKİP ET

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) , son 25 yılın en büyük tatbikatına hazırlanıyor. "Defender Europe-21" adı verilen tatbikata Türkiye dâhil 21 müttefikin yanı sıra ittifakla iş birliği içinde olan 5 ülke de katılacak.

17 Mayıs - 2 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek NATO tatbikatının bu yılki merkez üssü Balkanlar olacak. Tatbikata katılacak ülkelere teçhizat ve mühimmat nakliyesi Mart'ta başlamıştı.

Amerikan Savaş Gemisi Dıraç'ta

Tatbikat kapsamında Amerikan savaş uçakları, Yunanistan-Türkiye sınırına iniş yaptı. Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne bağlı bir savaş gemisi ise tatbikatın 5 dağıtım merkezinden biri olan Arnavutluk’un Dıraç limanına ulaştı. Bir İngiliz savaş gemisinin de çok yakında bu limana ulaşacağı açıklandı.

28 Bin Müttefik Askeri

Türkiye'nin de yer alacağı tatbikata, 21’i NATO üyesi olmak üzere toplam 26 ülke katılacak. Tatbikat, 28 bin askerin katılımıyla 12 ülkede gerçekleştirilecek.

Bosna-Hersek, Kosova, Moldova, Ukrayna ve Gürcistan da NATO üyesi olmadıkları halde Defender Europe 21'e katılan ülkeler arasında yer alıyor. NATO'nun özellikle Doğu Avrupa ve Kafkaslar'da iş birliği içinde olduğu Ukrayna ile Gürcistan'a da tatbikatta yer verilmesi, Rusya Federasyonu'nun son yılarda bu bölgelerde saldırgan faaliyetlerde bulunması bakımından dikkat çekici. Bu yüzden ABD öncülüğündeki bu tatbikat, Rusya’ya karşı bir "gözdağı" olarak nitelendiriliyor.

NATO tatbikat Defender Europe-21 Defender Europe 2021 NATO tatbikatı Balkanlar Avrupa güvenliği Türkiye Rusya Ukrayna Gürcistan Kosova Bosna-Hersek Moldova Amerikan Hava Kuvvetleri Amerikan Donanması Dıraç Ar