NATO'nun Eski Afganistan Temsilcisi Çetin: Taliban Yine 'Eski Taliban'a Dönecektir

TAKİP ET

NATO'nun eski Sivil Temsilcisi, Dışişleri Bakanı ve TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Taliban'ın durumunu değerlendirdi.

2003-2006 yılları arasında Sivil Temsilcisi unvanıyla Afganistan’da görev yapan Hikmet Çetin, Afganistan'da yaşanan son durumlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin Afganistan'dan tahliye kararını da yorumlayan Çetin, Taliban'ın ülkede yabancı güç istemediğini ve Türkiye'nin bu kararının yerinde olduğunu söyledi. 

Türkiye'nin Taliban'ı ikna etmek üzere Pakistan ile de görüştüğünü ancak yanıtın olumsuz olduğunu kaydeden Çetin, ''Taliban bunu kendi egemenliğine müdahale olarak gördü ve bütün yabancı güçlerle birlikte Türkiye’nin de ülkeyi terk etmesini istedi. Bu aşamada, Türk askerinin Taliban’ın onayı olmadan kalması büyük risk taşırdı. O risk göze alınmazdı. O yüzden çekilme doğru bir karar" dedi.

Sadece Afganistan İçin Değil, Diğer Ülkeler İçin de Büyük Bir Tehdit

Çetin, Türkiye’nin 'Taliban Afganistan’ını tanıma konusunda hızlı karar vermemesi gerektiğini, Taliban'ın olumlu bir izlenim yaratmaya çalışmasına rağmen değişemeyeceğini ifade etti. Taliban'ın bir an önce geçmişteki katı kuralları uygulamaya geçeceğini belirten Çetin, "Taliban’ı tanıma çok ayrı bir olay. Kim tanıyacak, ne yapacak o şu anda belli değil. Ama ben Taliban’ın aslında verdiği olumlu ifadelerin karşılanmayacağı görüşündeyim. Taliban yine ‘eski Taliban’a dönecektir. Taliban yine kadınlara şiddet uygulama yoluna gidecektir. Bu anlaşmanın bedelini maalesef kadınlara ödetecekler. Taliban’ın çok katı uygulamalara kısa sürede geçeceğini tahmin ediyorum. Bazı ılımlı işaretler veriyor ancak hemen arkasından şeriat uygulayacağını söylüyor. Ülkenin ismini Afganistan İslam Emirliği diye değiştirdiler. Bir şeriat devleti kurulacak, orası zaman içinde başka terörist örgütlerin konuşlanacağı bir yer olabilir. Bu sadece Afganistan’a değil başka ülkelere de büyük tehdit olur. O yüzden durum açığa kavuşmadan erken tanımanın uygun olacağı kanısında değilim" şeklinde konuştu.

hikmet çetin taliban afganistan eski dönecek türkiye tanıma