Nazarbayev Günler Sonra Kamera Karşısında: Tokayev'e Destek Vermek Vatandaşlık Görevidir

TAKİP ET

Nursultan Nazarbayev günler sonra kameralar karşısına geçerek açıklama yaptı.

Kazakistan'ı Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana yaklaşık 30 yıl boyunca yöneten Nursultan Nazarbayev, 2019 yılında koltuğunu Kasım Cömert Tokayev'e bırakmış ancak yönetimde ağırlığını sürdürmüştü.

Hükümetin birçok noktasında ve devlet kademelerinde yakınları görev yapmaya devam eden Nazarbayev, Cumhurbaşkanlığını bıraktıysa da Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevini sürdürüyordu.

Yılbaşından sonra Janaözen'de (Yeniözen) başlayan protestolar tüm Kazakistan'a yayıldı, protestoların durdurulamaması karşısında önce gaz fiyatları düşürüldü ve hükümet istifasını sundu. Sonunda ise Nazarbayev Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevini bıraktı. 

Kazakistan'da Protestoların Ardından Hükümet İstifa Etti



Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü vasıtasıyla Kazakistan'a giren Rus ordusunun desteğiyle Kasım Cömert Tokayev, protestoculara uyarı olmaksızın ateş açma emri verdi. 

Diktatör Tokayev: Öldürmek İçin Ateş Açma Emri Verdim



Gelişen süreçte Nazarbayev'e yakınlığıyla bilinen devlet görevlileri, bilhassa da güvenlik bürokrasisinde görev alan isimler arka arkaya "ölü bulunmaya" ve görevlerinden ya alınmaya ya da istifa etmeye başladı. 

Kazakistan'da Üst Düzey Güvenlik Bürokratları Art Arda İntihara Başladı



Nazarbayev'in kızı Aliya Nazarbayeva sosyal medya hesaplarını kapattı ve damatları ülkenin doğal gaz ve petrol şirketlerindeki başkanlık görevlerinden istifa etti. 

Nazarbayev'in Damatları İstifa Etti

 

Nazarbayev'in Kızı Paylaşımı Sonrasında Instagram Hesabını Kapattı

 

İki Hafta Sonra Videolu Açıklama

İki haftayı aşkın süredir Nazarbayev'den ne bir fotoğraf ne de bir ses kaydı yayımlanmıştı. Nazarbayev günler sonra kameralar karşısına geçerek halka seslendi.

QHA'nın haberine göre Cumhurbaşkanlığının resmi YouTube kanalından yayımlanan bir video mesajla halka seslenen Nursultan Nazarbayev, "örgütlü radikalist grupların" neden olduğu "terör saldırıları" nedeniyle mağdur olan sivillerin ailelerine ve yakınlarına taziye dileklerini iletti.

"Teröristler ülkemizi ve egemenliğimizi, barış ve bütünlüğümüzü tehdit etmiş, refahımızdan bizi mahrum etmiştir" diyen Nazarbayev, Tokayev'e övgüler düzdü. Nazarbayev, "Cumhurbaşkanı Kasım Comart Tokayev’in hızlı kararları sayesinde ülkenin temelleri sarsılmadı. Devlet başkanına destek olmak hepimizin vatandaşlık görevidir" ifadelerini kullandı.

nursultan nazarbayev kasım cömert tokayev kazakistan açıklama