Tokayev, Nazarbayev Dönemine Fiilen Son Verdi

TAKİP ET

Diktatör Tokayev, selefi Nazarbayev'e yakın isimleri devletteki görevlerinden bir bir uzaklaştırmaya devam ediyor.

Kazakistan'da Janaözen'den (Yeniözen) başlayan protesto gösterileri süratle tüm yurt sathına yayılmış ve olaylar karşısında hükümet istifa etmiş, Nursultan Nazarbayev ömür boyu Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevini bırakmıştı.

Protestoların durmaması üzerine diktatör Kasım Cömert Tokayev ülkeye Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nü, yani Rus ordusunu davet etmiş ve Rus ordusunun destek vermesiyle birlikte Tokayev güvenlik güçlerine "uyarı olmaksızın halka ateş açma" emri vermişti.

Kazakistan'daki soydaşlarımızın Rus ve Çin yardakçılığını şiar edinmiş diktaya başkaldırısının kanlı biçimde bastırılması sonrasında Kasım Cömert Tokayev, selefi Nursultan Nazarbayev'e yakın isimleri bir bir görevden almaya ya da bu isimler "kaderin bir cilvesi" olarak "intihar etmeye" ya da "kalp krizi geçirmeye" başladı.

Son olarak Nazarbayev'in akrabası olan Berik İmaşev'i Merkezi Seçim Komisyonu Başkanlığı'ndan aldı. İmaşev'in herine Nurlan Abdirov tayin edildi.


 

Tokayev, Nazarbayev Dönemine Fiilen Son Verdi

Nazarbayev'e yakın Marat Osipov ve Davlet Yergojin gibi isimler istihbarat örgütü KNB'deki görevlerinden alınırken Almatı'nın Turskib Bölgesi Polis Müdür Yardımcısı Tanat Nazanov iş yerinde "kalp krizi geçirerek" hayatını kaybetti. KNB Albayı Azamat İbrayev başkentteki evinde ölü bulundu. Ayrıca Jambıl Bölge Polis Şefi Janat Suleymenov da ölü bulundu. Suleymenov'un da intihar ettiği iddia edildi. Ayrıca KNB Başkanı Karim Massimov'un da görevden alındığı bildirildi.

Ayrıca Nazarbayev'in yeğeni Samat Abiş Ulusal Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcılığı görevinden alındı. Bunun yanı sıra Nazarbayev'in damatları Aliya Nazarbayeva'nın kocası Kayrat Şaripbayev ve Dariga Nazarbayeva'nın kocası Dimaş Dosanov doğal gaz ve petrol şirketlerindeki başkanlık görevlerinden istifa etti.

Tokayev ayrıca Nursultan Nazarbayev'in kurucusu olduğu Nur Bank'ın adından "Nur" ifadesini kaldırdı. Ayrıca olaylarla birlikte Kazak makamları resmi yazışmalarda başkent Astana için "Nur Sultan" ismini kullanmayı bıraktı.

kasım cömert tokayev nursultan nazarbayev kazakistan görevden aldı