Nazarbayev'in 'Üçlü Çete'sinden Shodiev Ülkeyi Özel Uçağıyla Terk Etti

TAKİP ET

Kazakistan'da dikta yönetimi ile sıkı ilişkileri bulunan oligark Patokh Shodiev, özel uçağıyla ülkeden kaçtı.

Kazakistanlı Türkler, Kırım meselesinde Rusya, Doğu Türkistan meselesinde Çin taraftarlığı yapmakta hiçbir beis görmeyen teslimiyetçi Kasım Cömert Tokayev diktasına başkaldırdı.

Janaözen'de (Yeniözen) başlayan protestolar Çimkent, Aktöbe, Aktav gibi birçok şehirle birlikte tüm Kazakistan sathına yayıldı. Rejim güçleri protestoculara göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombalarıyla saldırıyor. 

Almatı'daki gösterilerde halk, Akimlik binasını ele geçirdi. Akimliğin yanında bulunan meydandaki Tokayev güçleri meydanı boşaltmaya mecbur oldu. Halk sokaklara inen askerlerle çarpışıyor. 

Almatı'da Çatışmalar Şiddetlenerek Sürüyor: Akimlik Binası Alev Alev Yanıyor



Olayların süratle büyümesi ve halkın hemen her yerde Tokayev güçlerine üstün çıkmasıyla birlikte, "fareler" de gemiyi terk etmeye başladı. Görevi diktatör Kasım Cömert Tokayev'e devreden selef diktatör Nursultan Nazarbayev'in "cüzdanlarından" olarak adlandırılan, ülkedeki petrol, gaz, bankacılık ve benzeri birçok sektörü elinde tutarak Kazak halkını sömüren "üçlü çete"den biri olan Patokh Shodiev'in özel uçağıyla birlikte ülkeden kaçtığı belirtildi.

Flightradar verilerine göre Almatı ve Astana'dan 24 saat üçerisinde yaklaşık 10 özel uçak Avrupa'ya uçtu. Diktatör Tokayev ve Nazarbayev rejiminin beslediği iş adamları ülkeden kaçıyor.

Kazakistan'daki "üçlü çete", Alijan İbragimov, Alexander Mashkevich ve Patokh Chodiev'den oluşuyor.

kazakistan patokh shodiev kaçtı protesto halk diktatör Kasım Cömert Tokayev