Nerede "Çöp" Varsa Türkiye Alıyor! AB'den En Çok Atık İthal Eden Ülkeyiz

TAKİP ET

Türkiye, 2020'de, 13,7 milyon tonla Avrupa Birliği'nden (AB) en çok atık "ithal eden" ülke oldu. Bu atıkların büyük bölümünü ise demir içeren metaller oluşturuyor.

AB’nin istatistik ofisi Eurostat’ın raporuna göre AB, geçen yıl üyesi olmayan ülkelere 32,7 milyon ton atık sattı. Bu, 2004’ten beri yüzde 75’lik bir artış anlamına geliyor. AB’nin en büyük "müşterisi" Türkiye ise atık alımını aynı dönemde üç kattan fazla arttırdı.

Diken'de yer alan habere göre AB’nin atık ticaretinde Türkiye, adeta Çin’in yerini aldı. 2009’da AB’den 10,1 milyon ton çöp alan Çin, bunu 2020’de 600 bin tona düşürdü.

AB’nin üye olmayan ülkelere sattığı çöpün yüzde 53’ü demir içerikli metal atıklardan oluşuyor. 2020’de 17,4 milyon tonluk demir atığının 11,8 milyon tonunu, yani üçte ikiden fazlasını Türkiye aldı.

Çok daha düşük düzeyde kalsa da AB, kayda değer miktarda kâğıt atık da ihraç ediyor. Geçen yıl toplam 6,1 milyon tonluk kâğıt atığın yüzde 15’ine denk gelen 900 bin tonunu, çöp ithalatçısı Türkiye aldı.

Avrupa Birliği Çöp ithalatı Türkiye çöp ithalatı çöp atık ithal eden ülkeler demir içeren metal atıklar metal atıklar atık atıklar demir atık metal atık Çin Eurostat