Neredeyse Her İki Öğretmenden Biri Mesleği Bırakmaya Hazır

TAKİP ET

Eğitim-İş'in 5 bini aşkın öğretmenle gerçekleştirdiği anket, öğretmenlerin yüzde 43'ünün daha iyi maddi imkanlar sunan bir iş bulduğu anda mesleğini bırakmaya hazır olduğuna işaret etti.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası’nın (Eğitim-İş), 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesinde 'öğretmenlerin ekonomik, mesleki ve sosyal durumlarına ilişkin' 5 bin 514 öğretmenin katılım sağladığı bir anket gerçekleştirdi. Katılımcıların yüzde 47'sinin erkek, yüzde 53'ünün kadın olduğu anketin sorularını yanıtlayanların yüzde 12'si de Eğitim-İş üyesi olmadığını beyan etti.

Yanıtlar ışığında ortaya çıkan veriler, öğretmenlerin yüzde 59'unun gelecekten bir ümidi olmadığını ortaya koyarken yüzde 84'ünün son bir yılda tiyatroya ve yüzde 73’ünün sinemaya hiç gitmediğini, yüzde 92'sinin her gün bir gazete ve yüzde 62'sinin de ayda bir kitap dahi alamadığını gösteriyor.

Bu maddi zorluklarla boğuşan öğretmenlerin ankette yer alan "Daha çok para kazanacağım bir iş imkanı olursa mesleğimi bırakırım" maddesine yanıtı ise şöyle:

Kesinlikle katılıyorum - Yüzde 27
Katılıyorum - Yüzde 16
Kararsızım - Yüzde 19
Katılmıyorum - Yüzde 23
Kesinlikle katılmıyorum - Yüzde 15

Yüzde 43 gibi göz ardı edilemeyecek bir oranda mesleğini bırakmaya hazır olduğunu bildiren anketin katılımcılarından yüzde 61'i de psikolojik sorunlarla boğuştuğunu ifade etti.

Öğretmenler Borç Batağında

Öğretmenlere borçların da soruldu. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 44’ü ev kredisi, yüzde 30’u araç kredisi, yüzde 25’i ise çocuklarının eğitim için çektiği krediyi ödediğini belirtti. Öğretmenlerin yüzde 26’sı ek iş yaptığını açıklarken, yüzde 29’u esnafa, yüzde 35’i şahıslara nakit borcunu ödemeye çalıştığını aktardı. Kredi kartı borcu olduğunu kaydeden öğretmenlerin yüzde 37’si sadece asgari ödeme tutarını yatırabildiğine dikkat çekerken, yüzde 3’ü maaşında icra olduğunu, yüzde 8’i en az bir kez maaşına icra geldiğini bildirdi.

Öğretmenlerin yüzde 46’sı ancak anne ve babası ya da arkadaşlarından yardım alarak geçinebildiğini vurgularken, her ay borç aldığını söyleyen öğretmenlerin oranı yüzde 22 oldu. Öğretmenlerin 70’i’ öğrencilerine örnek olabilecek şekilde giyinemediği söylüyor.

İki Öğretmenden Biri Görevden Alınma Korkusu Yaşıyor

Araştırmanın katılımcılara yöneltilen sorular arasında en çok konuşulan siyasi baskı iddialarına ilişkin bölümler de yer aldı. Bu doğrultuda öğretmenlerin yüzde 46'sı görevden alınma korkusunu yaşadığını, yüzde 83’ü yönetici atamalarında torpile ihtiyaç olduğunu, yüzde 48’i yöneticilerin öğretmenlere siyasi baskı yaptığını ifade etti.

Devlet okullarında verilen eğitimin niteliğinin düştüğüne ilişkin görüş bildiren öğretmenlerin oranı yüzde 83'ü bulurken Milli Eğitim'in içine saplandığı bu ve bunun gibi sorunlara Bakan Ziya Selçuk'un çözüm bulabileceğine inanan öğretmenlerin oranı da yüzde 45'te kaldı. Yanı sıra öğretmenlerin yüzde 80'i de pandemi sürecinde Bakan Selçuk'un başarısız bir sınav verdiğini düşündüğünü belirtti. Yine yüzde 80, uzaktan eğitimde de başarısız olunduğu kanaatini taşıyor.

eğitim-iş sendikası 24 kasım öğretmenler günü öğretmenler anketi milli eğitim uzaktan eğitim ziya selçuk görevden alınma korkusu öğretmenlerin maddi problemleri