Netanyahu'nun Telefonun Başındaki Çaresiz Bekleyişi Son Buldu

TAKİP ET

ABD Başkanı Joe Biden, göreve başladıktan bir ay sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi yaptı.

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre sıcak ve samimi bir sohbete dalan iki liderin görüşmesi, yaklaşık bir saat sürdü.

Söz konusu açıklamada, Arap devletleri ile İsrail arasındaki anlaşmalarla başlayan ilişkilerin gelecekte de sürmesi konusunda Biden ve Netanyahu’nun hemfikir olduğu kaydedildi. Ayrıca liderlerin, İsrail ile ABD'nin kararlı ittifakını güçlendirmek için birlikte çalışacaklarını vurguladıkları da aktarıldı.

Görüşmede “İran tehdidi” ve bölgedeki diğer gelişmeler de ele alındı. Bu konularda diyaloğun sürdürülmesine karar verildi. Öte yandan Biden’ın, Çin virüsüne karşı verdiği mücadeledeki "başarısından" ötürü Netanyahu'yu övdüğü de bildirildi. 

"BENİ DE ARAYACAK, HİÇ ŞÜPHEM YOK"

Biden göreve başlayalı haftalar olmasına rağmen Netanyahu'yu aramamıştı. Netanyahu ise “Başkan Biden uygun gördüğü sıraya göre görüşmeler yapıyor. Kuzey Amerika ve ardından Avrupa ile başladı ve eminim ki sıra Orta Doğu'ya geldiğinde beni de arayacak. Hiç şüphem yok” demişti.

İsral'in Kanal 12 televizyonunda konuşan Netanyahu, "Arayacak. Yaklaşık 40 yıldır güçlü bir dostane ilişkimiz var. Birbirimizi tanıyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Bunun üzerine Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, 11 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Biden'ın Netanyahu'yu "yakında" arayacağını duyurmuştu.

Ancak 20 Ocak'ta göreve başlayan Biden'ın, hâlâ Netanyahu ile görüşmemesi ABD ve İsrail basınında da çeşitli tartışmalar yaratmıştı.

Biden yönetimi, Orta Doğu barışı konusunda iki devletli çözümü desteklemesine rağmen Donald Trump döneminde imzalanan "İsrail ile normalleşme" anlaşmalarını da aynen tanıdığını ilan etmişti.

İsrail ABD Netanyahu Biden Çin Virüsü