Nevşehir Aile Mahkemesi'nden Boşanan Afganlar İçin Peştuca İlan Skandalı: İYİ Partili Uğur Poyraz Konuya İlişkin Soru Önergesi Verdi

TAKİP ET

Nevşehir Aile Mahkemesi, boşanmak üzere başvuruda bulunan Afgan çifte ulaşamayınca gazeteye Peştuca ilan verdi. İYİ Partili Uğur Poyraz, konuya ilişkin olarak soru önergesi verdi.

Nevşehir Aile Mahkemesi'nden 'Peştuca ilan' skandalı. 

Nevşehir'de Afgan bir çift boşanmak için Nevşehir Aile Mahkemesi'ne başvurdu. Daha sonra mahkeme, taraflara ulaşamayınca Akşam ve Türkiye gazetelerinde, taraflara ulaşabilmek adına Peştuca ilan verdi. 

'“Devletin dili Türkçe’dir” Kısmı Bizzat Mahkeme ve Ulusal Gazeteler Eliyle İhlal Ediliyor'

Gazeteci Batuhan Çolak, konuya ilişkin olarak Avukat Alptürk Kaya ile görüştüğünü açıkladığı sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

''Konuyla ilgili görüştüğüm Avukat Alptürk Kaya, bu uygulamanın yasal olmadığını Türkçe dışında bir dilde yargılama olamayacağı gibi kararların da Türkçe dışında farklı bir dilde yayınlanamayacağını vurguladı.

Görünen o ki Anayasanın 3.maddesinde yer alan “Devletin dili Türkçe’dir” kısmı bizzat mahkeme ve ulusal gazeteler eliyle ihlal ediliyor.''

'İYİ Partili Uğur Poyraz'dan Konuya İlişkin Soru Önergesi' 

İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile konuya ilişkin soru önergesi verdiğini belirtti. 

''Bir resmi ilanın Türkçe aslı olmaksızın yalnızca yabancı bir dilde yayınlanması Yönetmeliğe aykırıdır.'' diyen Poyraz'ın, açıklamasında yer alan ifadeler şu şekilde:

''Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın değiştirilemez hükümdeki 3. Maddesi’ne göre “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.”

Bir resmi ilanın Türkçe aslı olmaksızın yalnızca yabancı bir dilde yayınlanması Yönetmeliğe aykırıdır.

Sayın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a sordum:

-Nevşehir Aile Mahkemesi kararının ilanına ilişkin işlem Anayasa'nın 10. Maddesi'ndeki ayrımcılık yasağını ihlal eder nitelikte değil midir?

-Bakanlığınız mevcut mevzuattan ayrıca resmi yazışmaların Türkçe dışındaki bir dil veya dillerde yapılabilmesi hususunda bir yönerge uygulamakta mıdır?

-Eğer böyle bir durum söz konusuysa, bunun hukuki dayanağı ve uygulama koşulları nelerdir?

-Aksi takdirde, mahkemenin bu işlemiyle ilgili olarak Bakanlığınız herhangi bir idare süreç başlatmış mıdır veya başlatmayı tasarlamakta mıdır?''

 

Nevşehir Aile Mahkemesi Uğur Poyraz Afgan Boşanma Peştuca ilan İYİ Parti