Nevşehir'de Bir İmam Köylülere Boş Senede İmza Attırıp Borç Verdi

TAKİP ET

Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel, bugünkü yazısında Nevşehir'in bir köyünde geçen bir borç verme olayını aktardı.

Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel, bugünkü yazısında Nevşehir’in bir köyünde geçen bir borç verme olayını aktardı. 

Ağırel’in yazısına göre, köy imamı M.E.G., köylüye 24 ayar altın veya döviz kuruna göre borç veriyor, bunu yaparken boş senet imzalatıyor ve faiz işleterek borcunu ödemeyenlere haciz gönderiyordu.

Söz konusu durumun bir örnek olay üzerinden yetkili makamlara iletildiğini aktaran Ağırel, kaymakamlığın “kınama cezası” verdiğini, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ise imamın görev yerini değiştirdiğini anlattı.

Ağırel, yazısında, şu örneği aktardı:

“Köylü 15 Temmuz gazisi S.Ü. maddi olarak zora düşmüş ve imamdan bir miktar para almış. Para karşılığı boş senetlere imza atmış. Aldığı paranın 3 katını ödemesine rağmen imam senetleri iade etmemiş. İade etmeme gerekçesi olarak dövizdeki yükselişi göstermiş. Borcu güncel döviz kuruna çevirip senetleri bu rakama göre doldurup icra işlemlerini başlatıyor. Borç alan adamın tarlalarını, evini haczediyor. Köylü bu olay yaşanınca imam hakkında şikâyette bulunup durumu resmi makamlara bildiriyor.

İmam ise haczettiği taşınmazları satıp parasını fazla fazla tahsil ediyor ancak satıştan elde ettiği borcundan fazla parayı da S.Ü.’ye iade etmiyor.

Kaymakam şikâyeti alıyor ve olayı araştırıyor. Sonucunda sadece kınama cezası alıyor. İmam, “İade edeceğim” diyor ama gerçekleşmiyor. Kınama cezası da. “Devlet memuru ticaret yapamaz” gerekçesi ile veriliyor. Yani imamın faizle para alıp vermesini, “ticaret” olarak nitelendiriyor.

S.Ü., bu sefer müftülüğe şikâyet ediyor. Müftülük de Diyanet İşleri’ne bildiriyor. Diyanet yetkilileri, İstanbul’da mağduru dinliyor ve şikâyetçiyi haklı bulup imamı olduğu yerdeki görevden alıp Yozgat Boğazlıyan’a görevlendiriyor.”

Nevşehir imam köylü borç borç verme tefecilik