New York Barosu Avukatı: SBK'nın Durumu Rıza Zarrab'dan Daha Kötü

TAKİP ET

Sezgin Baran Korkmaz'ın durumu hukukçular tarafından değerlendirildi. New York Barosu avukatlarından Cahit Akbulut, Korkmaz'ın durumunun Rıza Zarrab'dan daha kötü olduğunu belirtti.

'Kara para aklama' 'resmi incelemeyi engelleme' ve 'elektronik araçlarla mali dolandırıcılık' suçlamaları sebebiyle hakkında 225 yıl hapis istenen SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz'ın durumu hukukçular tarafından değerlendirildi.

Uluslararası ceza hukuku uzmanı Timuçin Köprülü ve New York Barosu'ndan avukat Cahit Akbulut, Korkmaz'ın durumu hakkında bilgi verdi.

Türkiye'ye İadesi Söz Konusu Değil

Korkmaz'ın dolandırıcılık yoluyla 133 milyon dolardan fazla parayı akladığı ve paranın Türkiye ile Lüksemburg'daki hesaplarda bulunduğunu bilinirken Korkmaz'ın iadesini ise hem Türkiye hem de ABD istiyor.

Ancak Korkmaz'ın Türkiye'ye iadesinin söz konusu olmayacağını söyleyen New York Barosu avukatlarından Cahit Akbulut, "Avusturyalı makamlar hangi ülkeye iade edeceği konusunda suçun işlendiği yere ve suçun mağduru olan ülkenin hangi ülke olduğuna bakacaktır. Suç ABD'de eyaletler arasında işlenmiş, Amerikan vergi dairesi dolandırılmıştır. Türkiye’de ise Sezgin Baran Korkmaz hakkında farklı yargı kararları alınmış. Sezgin Baran Korkmaz'ın ülkeden çıkışına izin verilmiştir. Bu faktörler göze alındığında bu kişinin Türkiye'ye iadesi söz konusu olamaz. Avusturyalıların Sezgin Baran Korkmaz'ı ABD’ye iade edeceğine inanıyorum" dedi.

Akbulut, "İkinci bir Reza Zarrab olmayacağım'' diyen Korkmaz'ın durumunun Zarrab'dan daha kötü olduğunu açıkladı. Kara para aklama ceza oranlarının ABD'de Türkiye'ye göre daha yüksek oranda olduğunu belirten Akbulut, "Korkmaz'ın işi çok zor, Zarrab'tan daha kötü durumda. Çünkü vergi dairesini 500 milyon dolar dolandıran bir suç çetesinin içinde olmakla suçlanıyor" şeklinde konuştu.

Durumu Rıza Zarrab'la Aynı Değil

Ceza hukuku uzmanı Köprülü ise, ''Savcılarla anlaşması mümkün. Yine yargılanıp da mahkum olması durumunda alacağı cezadan daha az bir cezayı kabul edebilir. Ancak durumu Rıza Zarrab'la aynı değil. Korkmaz hakkında iddia Amerikan Vergi İdaresi'nin dolandırılması sonucunda elde edilen yasa dışı kazancın ya da kara paranın aklanmasına iştirak etmek. Burada Amerikan hazinesinin doğrudan bir zararı var'' ifadelerini kullandı.

 

sezgin baran korkmaz avusturya reza zarrab hukuk değerlendirme daha kötü