New York Times Uydu Görüntüleri İle Ortaya Koydu: Kızıl Çin Doğu Türkistan'daki 8 bin 500 Camiyi Yok Etmiş

TAKİP ET

Komünist Çin yönetiminin 2017'den bu yana Doğu Türkistan genelinde 8 bin 500 camiyi yıktığı tahmin ediliyor

Komünist Çin yönetiminin Doğu Türkistan genelinde birçok cami, türbe yerle bir ettiğini aktaran New York Times gazetesi yıkımın boyutunu uydu görüntüleriyle ortaya koydu.

Uzun yıllar boyunca bölgedeki Müslümanların inanışını ve kültürünü yansıtan İmam Asım Türbesi gibi yapıların bir bir yok olmasına dikkati çeken New York Times, bu tür faaliyetlerin Doğu Türkistan'daki Müslüman Türkleri Çin Komünist Partisi'ne (ÇKP) sadık bireyler haline getirme kampanyasının parçası olduğunu yazdı.

ÇKP yönetiminin, "asimilasyon" projesi kapsamında yüz binlerce kişiyi "beyin yıkama" merkezlerine kapattığını belirten gazete, Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün (ASPI) son yıllarda bu bölgedeki dini yapıların yıkılmasını ya da değişimden geçirilmesini gösteren yeni raporuna atıfta bulundu.

Buna göre 2017'den bu yana Doğu Türkistan genelinde yaklaşık 8 bin 500 caminin tamamen yerle bir olduğu ve bu sayının hükümet verilerine göre bölgedeki toplam cami sayısının üçte birinden fazlasına denk geldiği kaydedildi.

Enstitü adına araştırmaya öncülük eden Nathan Ruser, "(Çin) Kültür Devrimi'nden bu yana eşi benzeri görülmemiş boyutta bir yıkım ve silme kampanyası yürütüldüğü görülüyor" dedi.

ASPI çalışma için Doğu Türkistan genelinde seçtikleri 533 camiyle ilgili bilgileri toplayıp bu bölgelerin farklı zamanlarda çekilmiş uydu görüntülerini analiz etti. Kuruluş ayrıca, bölgedeki türbelerin, mezarlıkların ve diğer kutsal yapıların durumunu devlet destekli bir anket ve online kayıtlar üzerinden tespit edilen 382 konum örneğiyle gözden geçirdi.

Türk Dünyası Uygur Doğu Türkistan Çin Komünist