NFT Nedir?

TAKİP ET

Bir nevi dijital sertifika olan NFT, non-fungible token yani değiştirilemez jeton anlamına geliyor. NFT, dijital eserin veya varlığın eşsiz olarak tescillenmesine olanak sağlıyor.

NFT'ler yani Değiştirilemez Tokenlar (NFT), fiziksel ürünlerin dijital olarak sertifikalandırılmış halidir.

NFT'ler, Ethereum'un ERC-727Ctoken standartlarına göre üretilmektedir. NFT işlemlerinin kolaylıkla yapılabilmesine imkan sağlayan platformlar vardır. NFT üretmek için gbir dijital kripto para cüzdanına ihtiyaç vardır.

Dolar, hisse senedi, TL, bitcoin veya altın değiştirilebilir varlıklarken NFT, değiştirilemez ve her biri benzersiz varlıkları ifade ediyor. NFT olarak satılan varlıklara bakıldığında konu daha iyi anlaşılıyor. 

NFT olarak satılan varlıklar arasında ilk tivit, ilk SMS gibi eşi benzeri olmayan şeyler de var, bir sanatçının çizdiği karikatür de. NFT'ler bu ürünlerin dijital sertifikası haline geliyor. 


NFT'nin Değeri Nedir?


NFT'lerin özgünlüklerini doğrulamak ve alıcıların mülkiyetinin onaylanması için bir blok zincire kaydedilir. Bu blok zincire kaydedilen bbenzersiz dijital varlıklara bağlı dijital sertifikalar düzenlenir. NFT'lerin değeri benzersizlikleriyle ölçülür. Dijital eserler kopyalanamaz, bölünemez veya değiştirilemezler. Bu eseerler bir şarkı, resim de olabilir WWW'nin kaynak kodu da olabilir. NFT'ler hemen hemen her şeyi temsil edebilirler. İki NFT birbirine benzemez.


Telif Hakkı Bulunan Ürünler Oluşturmak İçin Tasarlanıyor


NFT'ler bir nevi dijital telif hakkı sertifikası işlevi görüyor. Telif hakkı bulunan ürünler, sahip oldukları özelliklerle bir NFT haline getirilebiliyor. Sanatçılar, ürünlerinin NFT olarak satılmasından bir pasif gelir elde ediyorlar.


NFT'ler ve Telif Ücreti

Kısa sürede büyük paralar kazanmak isteyen birçok dijital yatırımcı NFT pazarlarını kullanıyor. Birçok sektör de iş modellerini NFT ticaretini de içerecek şekilde yeniden düzenliyor. NFT'lerin satışı ise bir kereye mahsus değil. Bir NFT, birçok kez satılabilir. Satılan NFT eserinden eserin yaratıcısına yaklaşık yüzde 10'luk bir telif ücreti ödeniyor.


Satılmış En Pahalı NFT


Şimdiye kadar satılmış en pahalı NFT ürünü, Beeple adıyla da bilinen Mike Winkelmann'ın dijital sanat kolajı oldu. Winkelmann'ın 2007'de başlayıp 13 yıl boyunca üstünde çalıştığı kolaj, kripto milyarder olarak bilinen MetaKovan tarfından 69,3 milyon dolara satın alındı. 



 

İnternetin Kaynak Kodu da NFT Olarak Satıldı


CERN'de çalışırken World Wide Web‘i geliştiren ve kamuoyuna ücretsiz olarak Tim Berners Lee, WWW'nin kaynak kodunu NFT olarak satışa çıkardı. 30 Haziran 2021'de yapılan açık artırmada WWW'nin kaynak kodu 5.7 milyon dolara alıcı buldu. Lee, geliri hayır kurumlarına bağışladı.


İlk Tivit NFT Olarak Satıldı


Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey de "Twitter'ımı kuruyorum" şeklinde attığı 21 Mart 2006 tarihli ilk tivitini 2,9 milyon dolara sattı. Tiviti Bridge Oracle'ın CEO'su Sina Estavi satın aldı.


Atılmış İlk SMS NFT Olarak Satılacak


Dünya üzerinde atılan ilk SMS, Vodafone ağı üzerinden 3 Aralık 1992'de gönderildi. SMS'te "Mutlu Noeller" yazıyordu. Vodafone, dünyada atılan ilk SMS'in NFT olarak açık artırma ile satılacağını duyurdu.

nft nft nedir ilk tivit ilk sms nft satışı bitcoin ethereum token