Nijeryalı Çeteler, İnternette Sahte Profil Oluşturarak Gençlere Cinsel Fotoğraflarla Şantaj Yapıyor
İngiltere'de iki gencin cinsel fotoğraflarıyla tehdit edilerek şantaja uğraması sebebiyle intihar etmesinin ardından, Nijeryalı bir çetenin varlığı ortaya çıktı.
Nijerya ve Orta Afrika kaynaklı çeteler, oluşturdukları sahte profillerle özellikle gençleri hedef alıyor ve sonrasında ele geçirdikleri cinsel fotoğraflarıyla şantaj yapıyor. İngiltere’de iki genç cinsel fotoğraflarıyla tehdit edilerek şantaja uğraması sebebiyle intihar etti.
Nijerya asıllı Olamide Shanu isimli suçlu, geçtiğimiz günlerde şantaj sebebiyle mahkemeye çıkmıştı. Shanu’nun, cinsel içerikli şantajlarla yaklaşık 2 milyon sterlin dolandırıcık yapan bir çetenin üyesi olduğu öğrenilmişti.
Nijerya'nın Lagos kentinde yaşayan Samuel ve Samson Ogoshi adlı zenci kardeşler hedef aldıkları 17 yaşındaki İngiliz çocukla aynı yaşta bir kız gibi davranarak, çocuktan aldıkları müstehcen fotoğraflarla şantaj yapıp çocuğun intihar etmesine sebep olmaktan yargılanıyor. ABD'ye gönderilen zenci kardeşler suçlamaları kabul etti, yargı süreçleri ise devam ediyor.
Bir başka dolandırıcı çete üyesi de Nijerya'dan ABD'ye gönderilmemek için mücadele veriyor.
Cinsel Fotoğraflarla Şantaj Yapıyorlar
Çete üyeleri, internette sahte profillerle kandırdıkları kişilerin çıplak fotoğraflarını alıyor ve sonrasında şantaj yapmaya başlıyor. Bununla birlikte, çetelerin internet üzerinden cinsel içerikli şantajın nasıl yapılacağına dair rehber sattığı da ortaya çıktı.
Rehberde, nasıl sahte profil oluşturulacağı, takip edilemeyen telefon ve banka hesaplarının nasıl kullanılacağı yer alıyor.
BBC’ye konuşan istihbarat uzmanı Paul Raffile, cinsel fotoğraflar şantaj yapan suçlarıların en çok Instagram ve Snapchat uygulamasını kullandığını söyledi.
Şantajcılar Tarafından Hedef Alındıktan Sonra İntihar Eden Gencin Annesi: Oğlum Altı Saat İçinde Öldü
Zenciler tarafından hedef alındıktan sonra intihar eden 17 yaşındaki gencin annesi Jenn Buta, TikTok hesabında, gençleri Nijerya'daki dolandırıcılar konusunda uyarıyor.
Buta, "Oğlumun konuşmaya başlamasıyla yaşamına son vermesi arasında altı saatten az süre var. Aslında internette bir senaryo var ve bu insanlar bu senaryoyu takip edip, baskı yapıyorlar. Bunu da çabuk yapıyorlar ki, bir sonraki kişiye geçebilsinler" ifadelerinde bulundu.