Norveç'te Cinsiyet Eşitliği için Sokak ve Meydanlara Erkek Adı Verilmeyecek

TAKİP ET

Norveç'in Bergen kentinde, cinsiyet eşitliği sağlanana dek cadde, park, meydan ve belediye tesislerine erkek adlarının verilmeyecek.

Independent Türkçe'de yer alan bir habere göre Bergen Kent Konseyi, "Kadın Adları Projesi" başlığıyla hazırladığı plan kapsamında, sokakların yanı sıra yeni açılan tesislere, bakımevlerine, okullara ve parklara sadece kadınların adını vererek bu alanda cinsiyet eşitliğini sağlamayı hedefliyor.

Kent Konseyi Kültür, Çeşitlilik ve Cinsiyet Eşitliği Sorumlusu Katrine Nødtvedt, kentteki cadde adlarının yüzde 90'ının erkek adı taşıdığını, buna karşılık yalnızca yüzde 10'una kadın adı verilmiş olduğunu söyleyerek bu sorunu çözmek istediklerini bildirdi. Bergens Tidende gazetesine konuşan Nødtvedt, "Kız ve erkek çocuklarının aynı hayalleri kurabilmesi ve aynı şeyi başarabileceklerini hissetmesi açısından bu önemli" dedi.

Yetkili, "Temsiliyetin bir anlamı var. Çocuklarımız, Bergen sokaklarında dolaşırken sadece erkek bakanların, konsolosların ve profesörlerin isimleriyle karşılaşmayacak. Kadınlar da tarihte önemli roller üstlendi ancak onların başarıları daha az öne çıkarılıyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan sosyal medyada tartışma yaratan plan, bazı itirazlara da yol açtı. Muhafazakar milletvekili Peter Frølich, planı "aptalca" diye niteledi ve bunun insanları birbirine düşüren kimlik siyasetinin bir parçası olduğunu savundu.

Bergen'de kimsenin sokak adlarından rahatsız olmadığını söyleyen Frølich, "Sokak ve meydanlara rol modeli olan kişilerin adı verilir. Bu, ten renginden ve cinsiyetten bağımsız bir durumdur" dedi.

Norveç Bergen Kent Konseyi cinsiyet eşitliği sokaklara erkek adı sokaklara kadın adı sokak ve cadde isimleri kadın erkek eşitliği toplumsal cinsiyet Kadın İsimleri Projesi Kadın Adları Projesi