Norveç'te Dünyanın İlk Gemi Tüneli İnşa Edilecek

TAKİP ET

Norveç, gemilerin tehlikeli Stadhavet Denizi'nde gezinmesine yardımcı olmak amacıyla dünyanın ilk gemi tüneli inşası için harekete geçildi.

Norveç, gemilerin tehlikeli Stadhavet Denizi'nde rahatça gezinmesine yardımcı olma amacıyla ilk gemi tüneli olacak tüneli inşa etmek için harekete geçti.

İlk defa geçtiğimiz yıllarda Norveç Kıyı İdaresi tarafından duyurulan bir mil uzunluğundaki, 118 fit genişliğindeki tünel, Norveç'in kuzey batısındaki dağlık Stadhavet yarımadasına geçiş sağlayacak.

Tünelin inşası, 2.8 milyar Norveç kronuna yani yaklaşık 330 milyon dolara mal olacak. 2022'de başlayacak olan inşaatın üç ila dört yıl sürmesi bekleniyor.

Norveç Kıyı İdaresi'nden geçici proje yöneticisi Terje Andreassen yaptığı açıklamada, "Yıllardır planlanan bir proje. Dolayısıyla inşaat çalışmalarına nihayet bir yıl içinde başlayabilmek çok keyifli" şeklinde konuştu.

Andreassen, açıklamasının devamında "Yarımadanın dışındaki kıyı şeridi, kasırgalarla birlikte Norveç'in en fırtınalı bölgesi" diyor. "Burada çok garip akımlar alıyorsunuz. Bazen gemiler, hava koşullarının iyileşmesi için en yakın limanda günlerce beklemek zorunda kalır. Ancak tünelin içinde hava ve gelgitler geçişi etkilememelidir. Gemilerin seyahatlerini daha güvenli ve sorunsuz hale getirmek, yüksek hızlı bir feribot hizmetine yol açabilir ve ayrıca bölgenin endüstriyel ve ticari faaliyetlerini güçlendirebilir.Daha iyi bağlanacak, seyahat etmesi daha kolay olacak"" ifadelerini kullandı.

Norveç Kıyı İdaresi, diğer tünellerin küçük tekneleri ve mavnaları barındırabildiğini, ancak büyük gemilere hizmet vermek için başka hiçbir alt geçidin inşa edilmediğini kaydetti.

Stadhavet'teki gemi tüneli, Stadhavet yarımadasının en dar noktasından geçecek. Bununla birlikte, tünelin inşasının büyük olasılıkla bazı binaların ve yaklaşık üç milyon metreküp kayanın kaldırılmasını gerektirebileceği belirtiliyor.

 

gemi tüneli tünel ilk dünyada norveç norveç kıyı idaresi 2022 açıklandı söylendi yapılacak açıklama andreassen stadhavet denizi